zaterdag 1 augustus 2020

Orgelconcert door Ko Zwanenburg,
organist van de Nicolaikerk in Utrecht.


zaterdag 8 augustus 2020

Kunt u dat misschien even herhalen?
Orgelconcert door Karel Demoet,
organist van de Nicolaikerk in Utrecht.


zaterdag 15 augustus 2020

Orgelconcert door Willeke Smits,
organist van de Hooglandse Kerk te Leiden


zaterdag 22 augustus 2020

Orgelconcert door Ruud Huijbregts,
stadsorganist te Eindhoven


zaterdag 29 augustus 2020

Orgelconcert door Dirk Luijmes,
organist van de Grote Kerk in Elst


zaterdag 5 september 2020

Orgelconcert door Berry van Berkum,
organist van de Nicolaikerk in Utrecht.


zaterdag 12 september 2020

Nationale Orgeldag:
orgelconcert door Ko Zwanenburg


zaterdag 12 september 2020

Trio HOT: Reflexions of DukeNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.

Reserveringen zijn gedurende de huidige Corona-beperkingen noodzakelijk. Per concert wordt aangegeven hoe men kan reserveren.

Gegevens van in het verleden uitgevoerde programma's zijn te vinden in het programma-archief.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zaterdag 29 augustus 2020 13:00 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 29 augustus 2020
13:00 uur - Nicolaïkerk

Orgelconcert door Dirk Luijmes,
organist van de Grote Kerk in Elst


Concert in de serie Utrechtse Orgelzomer Nicolaikerk 2020. Het concert is gratis toegankelijk (collecte bij de uitgang)

RESERVEREN IS VERPLICHT VIA Eventbrite

Programma

Thema: Een muzikale Elfstedentocht – Halte Utrecht

Nu verre reizen zijn afgeraden, blijven sopraan Francine van der Heijden en toetsenist Dirk Luijmes het komende concertseizoen dichtbij huis. Ze doen – zingend en spelend op orgel en harmonium – elf verschillende locaties in Nederland aan, waar ze muziek laten horen uit de provincie waarin ze zich op dat moment bevinden. Tijdens hun muzikale Elfstedentocht doorkruist het duo tegelijkertijd de vaderlandse muziekgeschiedenis en legt het onbekende schatten van eigen bodem bloot. In elf verschillende concerten klinken werken van vroegbarokke kapelmeesters, dansante stukken van hofcomponisten, vergeten klassieke pareltjes, romantische karakterstukken en versere Hollandse noten.


HOOFDORGEL

IJsselstein-Utrecht
Johan Philip Albrecht Fischer (1698-1778)
Sinfonia in D

Amersfoort
Johan Albert van Eycken (1823-1868)
Toccata & Fuga über den Namen B.A.C.H., op. 38


SWEELINCK-ORGEL

Oud-Zuilen
Belle van Zuylen (1740-1805)
- L’An passé (con Variazione)
- Douce retraite


HARMONIUM (MUSTEL, 1878)

Vreeswijk-Harmelen
Ad Wammes (1953)
Adem


SWEELINCK-ORGEL

Utrecht-Bunnik
Jan Welmers (1937)
If a free society
It is a reproach


HARMONIUM

Amersfoort
Gerrit Jan van Eycken (1832-1879)
Autumn song

Jan Welmers
Psalm 72

Utrecht
Richard Hol (1825-1904)
Rouwtoonen

Catharina van Rennes (1858-1940)
Drie liederen, op. 5
Angelus – ’t Viooltje – Goeden Nacht

Een muzikale Elfstedentocht is een productie van Stichting Longen & Tongen en wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Fonds

Dirk Luijmes won prijzen bij (inter)nationale orgelconcoursen en trad op van Warschau tot New York. Hij profileert zich onder meer als harmoniumspeler en liet tal van componisten voor zijn instrument schrijven. Luijmes concerteerde met vooraanstaande ensembles (waaronder Capella Amsterdam, het RIAS Kammerchor en het Nederlands Kamerkoor). Hij speelde mee in diverse speciale producties, waaronder de wereldpremière van de 1919-versie van Stravinsky’s Les Noces, die ook in Paleis Noordeinde was te zien. Luijmes speelde in het Concertgebouw te Amsterdam en de Musikverein in Wenen. In 2010 verzorgde hij in Carnegie Hall (VS) de Amerikaanse première van het voor hem geschreven First Harmonium Concerto van Martijn Padding, begeleid door het ASKO-Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. Hij is artistiek leider van Stichting Longen & Tongen en werkt als tekstschrijver (voor het Concertgebouw) en als radiomaker (NCRV en IKON). Luijmes nam diverse cd’s op, onder andere met een door hem ontdekte suite van Froberger. Zijn opname van Paddings harmoniumconcert kreeg in 2011 een Edison. Die eer viel ook de cd te beurt waarop hij Capella Amsterdam in Janaceks Otce nas begeleidt.


Sopraan Francine van der Heijden woont en werkt in Nijmegen, waar zij in 2013 op de plek van het voormalige hotel Heeslust haar zangstudio Heeslust startte.
Zij studeerde in Maastricht, Den Haag en Londen en volgde onder meer cursussen aan de Britten Pears School Aldeburgh en bij Opera Studio Nederland.
Francine van der Heijden werkte intensief samen met dirigent Ton Koopman, maar soleerde ook voor dirigenten als Jaap van Zweden (Orkest van het Oosten), Frans Brüggen (Radio Kamerorkest), John Nelson (Residentie Orkest) en Christian Zacharias (Nederlands Philharmonisch Orkest).
Francine maakt deel uit van het kamermuziek ensemble Van Swieten Society o.l.v. Bart van Oort en vormt al jarenlang een duo met pianiste Phyllis Ferwerda. Voor de vereniging Vrienden van het Lied verzorgde zij vele concerten, ook ter gelegenheid van het 40- en 50-jarig jubileum van de vereniging. Verder heeft zij diverse cd-opnamen op haar naam staan.


 

Top


[Home]