zondag 3 juni 2018

Culturele zondag


vrijdag 8 juni 2018

LICHT EN DONKER


zaterdag 4 augustus 2018

Orgelconcert Ko Zwanenburg, Nicolaïkerk Utrecht


zaterdag 11 augustus 2018

Orgelconcert Karel Demoet, Nicolaïkerk Utrecht


zaterdag 18 augustus 2018

Orgelconcert Arno van Wijk, organist van de Grote Kerk te Goes


zaterdag 25 augustus 2018

Orgelconcert Berry van Berkum, organist van de Nicolaïkerk Utrecht


zaterdag 1 september 2018

Orgelconcert Gerrit Christiaan de Gier, organist van de Jacobikerk UtrechtNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten. Komende zomer zullen weer orgelconcerten worden uitgevoerd. Data en tijden zullen nog bekend worden gemaakt.

Gegevens van in het verleden uitgevoerde programma's zijn te vinden in het programma-archief. Het programma voor de muziek in de Nicolaikerk 2018 staat op de website www.nicolaikerk.nl. Ook in Klaas, de glossy van de Klaaskerk die 2 keer per jaar verschijnt, staat het programma vermeld. Klaas ligt in de kerk.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


vrijdag 8 juni 2018 20:00 uur - Nicolaïkerk


vrijdag 8 juni 2018
20:00 uur - Nicolaïkerk

LICHT EN DONKER


Consensus Vocalis
Consensus Vocalis


LICHT EN DONKER

Dompel je onder in meditatieve klanken en ruimtelijkheid en ga op 8 juni in de Nicolaikerk op avontuur met Consensus Vocalis, het Axes Quartet, organisten Jetty Podt en Ko Zwanenburg, sopraan Heleen Koele en tenor Steven van Gils, onder leiding van Klaas Stok.

De ultieme versmelting van menselijke stem en instrumenten, langzaam verglijdende klanken en plotselinge klankexplosies verbinden de ruimtelijke composities van Welmers, Kancheli, Enzel en Moelker in het programma dat op 8 juni in de Nicolaikerk tot klinken wordt gebracht.
In de compositie ‘Amao Omi’ (Ongevoelige oorlog) zoekt de Georgische componist Giya Kancheli naar nieuwe verten in klank en expressie. De uitersten worden niet geschuwd maar juist opgezocht. Muziek die ons meevoert naar zowel de onmetelijke ruimte als naar onszelf.

In het monumentale werk ‘Licht en Donker VI’ van de Nederlandse componist Jan Welmers staat de ruimtelijkheid centraal. Het saxofoonkwartet mengt op heel bijzondere wijze met zowel de menselijke stem als de twee orgels.

L’infinito (de oneindigheid) van de Nederlandse componist en blokfluitist Ronald Moelker is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Giacomo Leopardi waar de dichter zijn geest laat zinken in de ‘eindeloze diepten’ van de zee der oneindigheid (‘e il naufragar m’è dolce in questo mare’). Moelker schreef dit werk voor 4 Eagle altblokfluiten en koor. Voor het Axes Quartet en Consensus Vocalis maakte hij een versie voor 4 saxofoons en koor.

De meditatieve sfeer van de Rosenkranz Loops van Christoph Enzel, die gebaseerd is op de Rosenkranz Sonata van von Biber, sluit naadloos aan op de werken van Kancheli, Welmers en Moelker, evenals zijn nieuwste compositie Close to the edge.

Uitvoerenden
Consensus Vocalis

Axes Quartet, bestaande uit Ties Mellema, Niels Bijl, Christoph Enzel en Jay Byrnes

Jetty Podt en Ko Zwanenburg - orgel
Heleen Koele – sopraan
Steven van Gils – tenor
Klaas Stok - dirigent

Kaartverkoop via Podiumplein


 

Top


[Home]