Programma-archief 2016  
zondag 10 januari 2016

Nieuwjaarsduik


zondag 31 januari 2016

Film en Orgel: Der müde Tod


donderdag 3 maart 2016

Festival Nieuwe muziek in de Klaas - Open Performance Site


zaterdag 5 maart 2016

Festival Nieuwe muziek in de Klaas - Vibrating


zondag 6 maart 2016

Festival voor Nieuwe Muziek in de Klaas - Ob-literate


zondag 6 maart 2016

Festival voor Nieuwe Muziek in de Klaas - Jazzvesper


zaterdag 6 augustus 2016

Orgelconcert Dorien Schouten, Edinburgh (Schotland)


zaterdag 13 augustus 2016

Orgelconcert Gonnie van der Maten, Oude Kerk Soest


zaterdag 20 augustus 2016

Orgelconcert Ko Zwanenburg, Nicolaïkerk Utrecht


zaterdag 27 augustus 2016

Orgelconcert Berry van Berkum, Nicolaïkerk Utrecht


zaterdag 3 september 2016

Orgelconcert Reitze Smits, Grote Kerk Vianen


zondag 4 september 2016

Utrecht Uitfeest


zondag 4 september 2016

Vesperdienst met Venetiaanse koormuziek


zaterdag 10 september 2016

Open Monumentendag en Nationale Orgeldag.


donderdag 29 september 2016

Marcussenorgel 60 jaar!


zaterdag 1 oktober 2016

Marcussenorgel 60 jaar!


zaterdag 19 november 2016

Canto de la SibilaNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zaterdag 19 november 2016 20:15 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 19 november 2016
20:15 uur - Nicolaïkerk

Canto de la Sibila


Música Temprana


Música Temprana o.l.v. Adrián Rodríguez van der Spoel


Ensemble Música Temprana, o.l.v. Adrián Rodríguez van der Spoel brengt intieme melancholische muziek uit de Spaanse renaissance rond de thema's: afscheid, troost, loslaten en houvast. Een programma passend in de tijd van het jaar waarin de dagen kort zijn, de doden tijdens Allerzielen worden herdacht en we in onze huizen kaarsen ontsteken.

Het programma is opgebouwd rond de uitoering van El Canto de la Sibila (UNESCO immaterieel werelderfgoed!), aangevuld met melancholische liederen uit het Spanje van 1500.


Over de muziek
In het Spanje van omstreeks 1500 heerste een ambigue geest. Enerzijds was er een gevoel van optimisme door de ontdekking van de nieuwe wereld eìn de recente definitieve terugdringing van de Moren. Toch wist de maatschappij niet wat haar nog te wachten stond. In de voorgaande jaren had de bevolking geleden onder de voortdurende oorlog en waren zowel Moren als Joden verdreven uit de Spaanse gebieden. Deze schokkende gebeurtenissen hield de maatschappij constant op haar hoede. Voor de componisten aan het Spaanse hof was dit een inspiratiebron voor het schrijven van prachtige muziek met een melancholische inslag. In de kerk werd dit gevoel vertaald naar het einde der tijden, waarbij jaarlijks werd stilgestaan in de vorm van El Canto de la Sibila.

De traditie van EL CANTO DE LA SIBIL lijkt te zijn ontstaan in de 10de eeuw in de abdij van Sint Martial van Limoges. Gebaseerd op de oud-Griekse toekomstvoorspellers, werd El Canto geïntroduceerd in de 9de lezing van de metten op kerstavond. De tekst verwijst naar twee samenvallende gebeurtenissen: het einde van de wereld en de komst van de Messias. Deze traditie bestaat nog steeds, vooral op Mallorca en is sinds enkele jaren aangemerkt als UNESCO immaterieel werelderfgoed.

De verzen van de Sibila worden afgewisseld door een refrein voor het koor met commentaren op de voorspelling. Het waren meerstemmige composities, te vinden in diverse bronnen, onder andere in de liedboeken van Palacio en van Colombina.

Musica Temprana
MúSICA TEMPRANA wil repertoire uit de periode van de Renaissance en de Barok verkennen, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee brengt het ensemble de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem.

Vanaf de oprichting in 2001 heeft Música Temprana baanbrekende programma's gebracht met muziek uit Boliviaanse missieposten, Peruaanse straatmuziek uit de 18e eeuw en de muzikale voorgeschiedenis van de beroemde Misa Criolla. De cd-opname van dit laatste programma werd bekroond met een 'Luister 10'!

Artistiek leider en dirigent van Musica Temprana is Adrián Rodríguez van der Spoel

Op Youtube zijn onderstaande opnames van Musica Tempranaal te zien:
- El Canto de la Sibila
- Ay, luna que reluces

Toegangsprijzen: € 15,00 studenten € 7,50 kinderen t/m 18 jaar gratis
Kaarten via www.podiumplein.nl of voor aanvang in de kerk (geen PIN)


Website: http://www.musicatemprana.nl/

 

Top


[Home]