Programma-archief 2012  
donderdag 1 maart 2012

Festival Nieuwe Muziek in de Klaas 2012


zaterdag 21 april 2012

Musical Noach


zondag 22 april 2012

Musical Noach


vrijdag 22 juni 2012

Oude Muziek in de Klaas 2012: Pareti Parlanti


zaterdag 23 juni 2012

Oude Muziek in de Klaas 2012: Ensemble-estafette: Jong talent voor oude muziek


zaterdag 23 juni 2012

Oude Muziek in de Klaas 2012: Musica Sacra di San Marco


zondag 24 juni 2012

Oude Muziek in de Klaas 2012: Virtuosi di Venezia


zondag 24 juni 2012

Oude Muziek in de Klaas 2012: Vesperdienst


zaterdag 4 augustus 2012

Orgelconcert Karel Demoet (Utrecht) 'Memento Mori'


zaterdag 11 augustus 2012

Orgelconcert Ko Zwanenburg (Utrecht) 'Movements'


zaterdag 18 augustus 2012

Orgelconcert Berry van Berkum (Nijmegen)


zaterdag 25 augustus 2012

Orgelconcert Wolfgang Zerer (Hamburg)


zaterdag 1 september 2012

Orgelconcert Benjamin Alard (Frankrijk)


zondag 2 september 2012

Cantatedienst en Uitfeest


zaterdag 8 september 2012

Orgel- en MonumentendagNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zaterdag 21 april 2012 19.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 21 april 2012
19.30 uur - Nicolaïkerk

Musical Noach


Kinderprojectkoor Utrecht-ZuidProgramma
Na de succesvolle musicalprojecten 'Jozef' en 'Mozes' zal met basisschoolkinderen uit Utrecht-Zuid in het voorjaar van 2012 gewerkt worden aan een nieuwe musical: 'Noach'.
Ook deze musical is van de hand van Prof. Dr. Karel Deurloo, emeritus hoogleraar Oude Testament aan de Universiteit van Amsterdam. De muziek zal worden geschreven door Berry van Berkum, organist van de Nicolaïkerk te Utrecht. Marjon Moed is de regisseur en de muzikale leiding is in handen van Ko Zwanenburg

Toelichting
Noach, mens van de troost, is de hoofdpersoon in het verhaal over de zondvloed.
Scherp steekt hij af tegen het grauwe decor van zijn omgeving, de harde wereld van zijn tijd.
Als God spijt krijgt dat hij de mens heeft geschapen, besluit hij de geschiedenis de vrije loop te laten en de wereld prijs te geven aan de vernietigende krachten.
Tegelijk besluit hij toch weer verder te gaan met de mensen
Noach is de eersteling van een nieuwe schepping, de mens om wie en door wie de wereld zal voortbestaan. Een eenling, vertegenwoordiger van het kleinste minderheidsstandpunt in een wereld waarin list en geweld de toon aangeven, waar woorden als goedheid en waarheid hoongelach oproepen en waar mensen die iets anders willen worden uitgemaakt voor idealisten.
Noach is een betrouwbare bondgenoot: iemand die is zoals hij is. Iemand waar je op aankunt. Iemand met wie je in zee kunt gaan.
Als de aarde na de vloed weer droog is, staat aan de hemel een regenboog, teken van Gods trouw. En het eerste wat Noach hoort is: Wij samen. Wij samen tegen het water, tegen de chaos, tegen de dood, tegen alles wat afbreekt en vernietigt. Ik ben de God van het leven, van de mensen, van de menselijkheid!

Karel Deurloo is emeritus hoogleraar Oude Testament aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef een aantal bijbelse musicals voor kinderen, o.a. ?Esther?, ?Noach?, ?Jozef? en ?Mozes?.
Samen met componist Willem Breuker schreef Deurloo ook het oratorium ?Psalm 122? en de opera: ?Jona, de neezegger?. Dit oud-testamentische verhaal van de stijfkoppige, soms clowneske profeet met zijn wonderbaarlijke avonturen heeft een aantrekkelijke humor, maar stelt ook vragen over vergeving en vergelding. Voor de traditioneel aan een (blanke) man gebonden figuren als 'God' en de 'Schipper' werd gekozen voor vrouwen (Jasperina de Jong en Denise Jannah), om de niet aan sexe of ras gebonden essentie van het verhaal te benadrukken.
Karel Deurloo is in staat om de thema's uit bijbelverhalen te vertalen naar vandaag, terwijl zijn taalgebruik dichtbij de bijbelse taal blijft. De verschillende lagen in de oorspronkelijke tekst blijven in zijn hervertellingen gehandhaafd, waardoor het voor een breed publiek (kerkelijk en niet-kerkelijk) toegankelijk én leerzaam is.


Website: http://www.musical-noach.nl

 

Top


[Home]