Programma-archief 2011  
zondag 9 januari 2011

Nieuwjaarsduik


vrijdag 4 maart 2011

Festival Nieuwe Muziek: Open performance site


zaterdag 5 maart 2011

Festival Nieuwe Muziek: Isala


zaterdag 5 maart 2011

Festival Nieuwe Muziek: Schnittke: Concert voor koor en orgelwerken


zondag 6 maart 2011

Festival Nieuwe Muziek: Vesper met Magnificat van Jan Hage


zondag 6 maart 2011

Festival Nieuwe Muziek: Waves


vrijdag 1 juli 2011

Festival Oude Muziek: Der Friede sei mit dir


zaterdag 2 juli 2011

Festival Oude Muziek: Lauden (gregoriaans)


zaterdag 2 juli 2011

Festival Oude Muziek: Koffieconcert met Menno van Delft, clavicord


zaterdag 2 juli 2011

Festival Oude Muziek: - Bach om het uur, beiaard en orgel


zaterdag 2 juli 2011

Festival Oude Muziek: De weg terug, orgelmuziek bewerkt


zondag 3 juli 2011

Festival Oude Muziek: Lauden (gregoriaans)


zondag 3 juli 2011

Festival Oude Muziek: Beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns


zondag 3 juli 2011

Festival Oude Muziek: De Cola-cantate van Bach


zondag 3 juli 2011

Festival Oude Muziek: Vesper


zondag 3 juli 2011

Festival Oude Muziek: Slotconcert


zaterdag 6 augustus 2011

Orgelconcert Rienk Bakker


zaterdag 13 augustus 2011

Orgelconcert Bas de Vroome


zaterdag 20 augustus 2011

Orgelconcert Ko Zwanenburg


zaterdag 27 augustus 2011

Orgelconcert Jos van der Kooy


zaterdag 3 september 2011

Orgelconcert Berry van Berkum


zondag 4 september 2011

Uitfeest en Bachcantatedienst


zaterdag 10 september 2011

Orgel- en Monumentendag



Nicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zondag 3 juli 2011 14:00 uur - Nicolaïkerk


zondag 3 juli 2011
14:00 uur - Nicolaïkerk

Festival Oude Muziek: De Cola-cantate van Bach

Parnassus Ensemble o.l.v. Klaas Stok

Lena ter Schegget-viool
Brigitte van Hagen-sopraan
Emile van der Peet-tenor
Bert van de Wetering-bas


Kinderconcert. De 14-jarige Lena ter Schegget, finaliste van het Prinses Christina concours, en het Parnassus Ensemble voeren de Cola-Cantate van Bach uit.
Toegang vrij, collecte naar afloop


Johann Sebastian Bach (1685-1750)
- Cola-cantate (naar BWV 211)
- Vioolconcert in a kl.t., BWV 1041

Toelichting
De Kaffee Cantate 'Schweigt stille, plaudert nicht' werd tussen 1732-1734 gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. De Cola-cantate is een Nederlandse hertaling van het Duitse origineel. Alice Zwolschen hertaalde de tekst en maakte er een hedendaags verhaal van, met behoud van de thematiek en de beeldtaal van Bach.
Deze bewerkte cantate is de basis van het muziekproject, dat de Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk in samenwerking met het Parnassus Ensemble aanbiedt aan basisscholen. Dit project is speciaal ontwikkeld voor groep 5 t/m 8 van de basisschool.

De jonge, talentvolle violiste Lena ter Schegget speelt het Vioolconcert in a van Johann Sebastian Bach. Het concert stamt uit zijn jaren in Cöthen van 1717-1723: een zeer vruchtbare compositietijd waarin hij veel instrumentale muziek schreef.


Biografieën
Het Parnassus Ensemble geeft al vele jaren concerten, alleen of in samenwerking met koren. Omdat de ambities verder reiken dan alleen het verzorgen van koorbegeleidingen is in 2004 besloten het ensemble onder te brengen in een stichting en concerten te geven in eigen beheer. Nu brengt het ensemble drie keer per jaar onder leiding van Klaas Stok een programma met een Bachcantate (vaak samen met koor Consensus Vocalis) en een soloconcert met een gerenommeerd solist of een ander instrumentaal werk. Het eerst seizoen bracht het ensemble deze programma's al in Arnhem, Zutphen, Oldenzaal en Utrecht. De concerten waren een succes en de reacties waren enthousiast. Het Parnassus Ensemble blijft zich ondertussen met overtuiging inzetten voor het begeleiden van andere koren.

Klaas Stok is koorleider van het Nederlands Kamerkoor. Tot zijn taken bij het Nederlands Kamerkoor behoren het bewaken van de kwaliteit van het koor als geheel en het voorbereiden van de meeste producties. Hij dirigeerde zelf verschillende concertseries met koormuziek van de 16e tot de 20e eeuw, waaronder wereldpremières van onder anderen Hans Kox, Mauricio Kagel en Geija Kancheli. In de eigen serie van het Nederlands Kamerkoor in het Concertgebouw in Amsterdam dirigeerde hij onder andere het Stabat Mater en Die Schöpfung van Joseph Haydn en de wereldpremière van La Passione della Parola van Willem Boogman. Klaas Stok is tevens dirigent en artistiek leider van het semi-professionele koor Consensus Vocalis, dat samenwerkt met orkesten als Concerto d'Amsterdam, het Combattimento Consort, het Parnassus Ensemble en het Orkest van het Oosten. Op jeugdige leeftijd begon zijn koorervaring bij het het Deventer Vocaal Ensemble, waar hij nu zelf als dirigent werkzaam is. Hij ontving voor de vele concerten die hij met dit koor gaf de culturele prijs van de stad Deventer: de Gulden Adelaar. Zijn uitvoeringen van de Matthäus-Passion in de Bergkerk te Deventer hebben landelijke bekendheid gekregen vanwege de unieke ruimtelijke opstelling van koren en orkesten.

Lena ter Schegget (1997) speelt sinds haar zevende jaar viool. Zij begon haar vioollessen bij Nanette van Amerongen. In 2008 is zij toegelaten tot de Academie voor Muzikaal Talent (AMT) te Utrecht en heeft zij les van Chris Duindam. Muziektheorielessen krijgt ze van Ralf Pisters. In 2011 behaalde Lena de derde prijs bij het prestigieuze Prinses Christina Concours in de categorie 12 tot en met 14 jaar.

De sopraan Brigitte van Hagen (1986) studeerde bij Lodewijk Meeuwsen en Riekje Bakker aan het ArtEZ Conservatorium. Daarnaast volgde ze masterclasses bij onder anderen Barbara Bonney, Michael Chance en Barbara Hannigan. In 2008 sloot zij haar bachelorstudie succesvol af en momenteel vervolgt ze haar studie bij Roberta Alexander aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Zij zong operarollen als de ijdeltuit in De kleine prins van Hajo Boerema en Susanna in Le Nozze di Figaro van Mozart onder leiding van Tilo Lehmann. In april 2007 nam ze deel aan het internationale kamermuziekfestival Mustufe. Daarnaast zat Brigitte in een vocaal kwartet dat composities uitvoerde van Cees Thissen op teksten van Leo Divendal tijdens verschillende concerten in Frankrijk en Nederland. In seizoen 2011-12 zal het kwartet met ditzelfde programma een tournee maken door Nederland, België en Amerika. Met pianist Jan van Wijk vormt ze een duo en geeft ze regelmatig recitals op verschillende podia in Nederland.

Emile van der Peet (1967) studeerde zowel klassiek saxofoon als solozang aan het conservatorium van Maastricht. Daarvoor was hij korte tijd werkzaam als promovendus na te zijn afgestudeerd in medische biologie. Hij wordt momenteel gecoacht door de zangpedagoge Paula de Wit. Emile van der Peet was te horen als tenor-solist in werken als de Johannes-Passion van Schütz, de Nederlandse première van Boetepsalmen van Schnittke, Otcenàs van Janácek en de Lukaspassie van Antoine Oomen onder leiding van de componist zelf. Daarnaast vertolkte hij Bill in Barbers Four Hands of Bridge zowel bij Het Kameroperaproject als bij Opera Minora. Emile van der Peet is dit jaar verschillende keren te horen in opera-recitals met de sopraan Kathelijn van Dongen, de mezzosopraan Els van der Waard en de bas Coert van den Berg. Ook geeft hij regelmatig recitals met pianist Frans van Tuijl en bas Coert van den Berg.

Bert van de Wetering (bas/bariton) studeerde aan het conservatorium te Zwolle bij Lodewijk Meeuwsen, waar hij in 2007 zijn eindexamen met succes heeft behaald. Tijdens zijn studie volgde hij ook lessen bij Max van Egmond. Hierna is Bert verder gaan studeren bij Jasper Schweppe en momenteel volgt hij zanglessen bij Frans Fiselier. Daarnaast nam hij deel aan masterclasses van Michael Chance, Beryl Foster, David Wilson Johnson, Roberta Alexander en Rudolf Jansen. Op zijn repertoire staan onder andere diverse werken van J.S. Bach, The Messiah van Händel, verschillende missen van Haydn en de Petite Messe Solennelle van Rossini. Ook vertolkte Bert de rol van 'Aeneas' in Purcell's Dido and Aeneas en de rol van Figaro in Le nozze di Figaro van Mozart. Dit jaar maakte Bert zijn solistische debuut in het Amsterdamse Concertgebouw met de Christuspartij in de Matthäus-Passion van Bach. Met zijn broer Geerten als organist vormt hij al enige jaren een duo en verzorgt hij regelmatig concerten. Hij heeft als rempla?ant een aantal projecten gezongen bij het Groot Omroepkoor. Verder is hij als koorzanger verbonden aan het professionele kamerkoor Capella Isalana onder leiding van Klaas Stok en Cappella Neerlandica onder leiding van Harm Jansen.


 

Top


[Home]