Programma-archief 2011  
zondag 9 januari 2011

Nieuwjaarsduik


vrijdag 4 maart 2011

Festival Nieuwe Muziek: Open performance site


zaterdag 5 maart 2011

Festival Nieuwe Muziek: Isala


zaterdag 5 maart 2011

Festival Nieuwe Muziek: Schnittke: Concert voor koor en orgelwerken


zondag 6 maart 2011

Festival Nieuwe Muziek: Vesper met Magnificat van Jan Hage


zondag 6 maart 2011

Festival Nieuwe Muziek: Waves


vrijdag 1 juli 2011

Festival Oude Muziek: Der Friede sei mit dir


zaterdag 2 juli 2011

Festival Oude Muziek: Lauden (gregoriaans)


zaterdag 2 juli 2011

Festival Oude Muziek: Koffieconcert met Menno van Delft, clavicord


zaterdag 2 juli 2011

Festival Oude Muziek: - Bach om het uur, beiaard en orgel


zaterdag 2 juli 2011

Festival Oude Muziek: De weg terug, orgelmuziek bewerkt


zondag 3 juli 2011

Festival Oude Muziek: Lauden (gregoriaans)


zondag 3 juli 2011

Festival Oude Muziek: Beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns


zondag 3 juli 2011

Festival Oude Muziek: De Cola-cantate van Bach


zondag 3 juli 2011

Festival Oude Muziek: Vesper


zondag 3 juli 2011

Festival Oude Muziek: Slotconcert


zaterdag 6 augustus 2011

Orgelconcert Rienk Bakker


zaterdag 13 augustus 2011

Orgelconcert Bas de Vroome


zaterdag 20 augustus 2011

Orgelconcert Ko Zwanenburg


zaterdag 27 augustus 2011

Orgelconcert Jos van der Kooy


zaterdag 3 september 2011

Orgelconcert Berry van Berkum


zondag 4 september 2011

Uitfeest en Bachcantatedienst


zaterdag 10 september 2011

Orgel- en Monumentendag



Nicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zaterdag 5 maart 2011 14.00 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 5 maart 2011
14.00 uur - Nicolaïkerk

Festival Nieuwe Muziek: Isala

Van vrijdag 4 maart tot en met zondag 6 maart 2011:
Festival Nieuwe Muziek in de Klaas
Na een succesvolle try-out in 2010 heeft de serie NicolaiConcerten besloten definitief over te stappen van een maandelijkse concertserie naar een tweetal festivals per jaar



Trailer Isala


Workshop voor de bovenbouw van HAVO/VWO


Elke klas krijgt in dit educatieve project een workshop van ongeveer een uur, vervolgens is er op de dag van de voorstelling een soort van generale repetitie. De totale uitvoering van de presentatie van de leerlingen duurt ongeveer een uur.


Programma & Toelichting
Isala - stem van de rivier. Wateropera van sistrum.

Hoe is het om een rivier te zijn? In deze compacte wateropera zingt Isala, de IJssel, haar meeslepende biografie - een vrouwenleven op reuzenschaal. De metershoge waterdiva stroomt in een goed uur door 10.000 jaar dynamische geschiedenis, zoals zij die ervaart...
Waterkristallen lichten op, mammoetbotten klinken, het Grote IJs smelt hoorbaar in Isala's ijsparadijs - waarna de Romeinen haar ruw in bezit nemen met hun dreunende galeien. Tot een legendarische Frankische priesterkoning Isala's eer redt... Eeuwen later dreigt het in onze tijd nog helemaal mis te gaan. Niets minder dan een wonder is nodig, als Isala smerig en brandend van olie om hulp roept. En kijk: in 1966 vindt er een gedocumenteerd mirakel in de IJssel plaats....

In dit waargebeurde muzieksprookje laat Sistrum de natuur zelf aan het woord - en dat perspectief doet iets bijzonders met de toeschouwer. Je zou Isala ook een locaal mysteriedrama kunnen noemen. Sistrum speelt dan ook graag in kerken: oude tempels die de mysteriesfeer versterken. De muziek stroomt vrijwel ononderbroken door een verrassend stijlenlandschap, via improvisatie, repertoire en gecomponeerde thema's - voor sopraan, marimba, percussie, cello en orgel. Isala wordt vol overgave neergezet door sopraan Caroline Erkelens. Auteur en beeldend kunstenaar Maritgen Matter, zelf opgegroeid aan de IJssel, schreef Isala in 2008 in opdracht van Festival voor de Wind.

Sistrum is een nieuw muziektheaterinitiatief dat zich laat inspireren door het archetypische domein.

Uitvoerenden
Libretto & vormgeving: Maritgen Matter
Sopraan & performer: Caroline Erkelens
Marimba & percussie: Frederike de Winter
Orgel: Berry van Berkum
Cello: Jacqueline Hamelink
Eindregie: Miranda Lakerveld

Maritgen Matter volgde een lerarenopleiding Nederlands en studeerde daarna aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze werkte als freelance illustrator en vormgeefster voor allerlei bladen en bedrijven. Na de geboorte van haar eerste kind begon ze te schrijven. In 2002 verscheen haar debuut 'Schaap met Laarsjes' dat werd genomineerd voor de Gouden Uil 2002 en werd tevens bekroond met de Deutscher Jugendliteraturpreis en de Kinderbuchpreis Nordrhein-Westfalen 2004. 'Schaap met Laarsjes' is uitgegeven door Uitgeverij Querido. Naast freelance publicist en (theater-)schrijver met opdrachten in de muziekwereld (HGO, Festival voor de Wind) is zij actief als vormgever en werkt ze aan een roman. De Berliner Festspiele 2009 nodigden haar uit als vernieuwend jeugdauteur. Isala is haar tweede muziektheaterstuk, een genre waarin alle disciplines bij elkaar komen.

Klassieke gitaar, (flamenco)dans, kleinkunstacademie brachten Caroline Erkelens in de wereld van de klassieke zang, waarvoor zij haar U.M. diploma behaalde aan het Utrechts Conservatorium, en de Performance Degree aan de Universiteit van Bloomington Indiana (V.S.). Zij reisde de wereld rond, om zich te bekwamen bij diverse grootheden zoals Virginia Zeani, Nicola Rossi Lemeni, Cristina Deutekom, Margreet Honig en Charlotte Margiono.
Meester in tekst en beweeglijk van aard werkt zij het liefst in muziektheater, waar de verschillende disciplines samenkomen. Kenmerkend is haar versie van ?La voix humaine? (Poulenc) en het Lamento van Arianna (Monteverdi), haar eigen creatie ?Pierlala? 6+ met de zingende harp, Micaela in ?Een Carmen? van Bizet/ Zimmermann (Zuidelijk toneel), en Isala van Maritgen Matter.

Fredrike de Winter studeerde slagwerk aan het Utrechts Conservatorium, waar zij in 1990 haar uitvoerend musicus diploma met onderscheiding behaalde. Ze speelt regelmatig met moderne muziek ensembles waaronder het Nieuw Ensemble en heeft een voorliefde voor de combinatie van slagwerk met andere kunstdisciplines, zoals (jeugd)theater, film en dans.
In ?The Rhythm of Life?, School voor Bodypercussie, geeft ze workshops waarbij het lichaam functioneert als percussie-instrument. Verder speelt ze veel kamermuziek in wisselende bezettingen, heeft ze een improvisatieduo met fluitiste Noortje Huiskens, ?Women in Wonderland?, en is ze als gastdocent ritme verbonden aan de acteursopleiding van de HKU te Utrecht.

Klik hier voor een interview met Maritgen Matter over Isala / TV OOST 2008

Klik hier voor een recensie uit de De stentor van 27 september 2010

 

Top


[Home]