Programma-archief 2009  
zondag 4 januari 2009

Nieuwjaarsduik


zaterdag 24 januari 2009

Open Performance Site


zaterdag 21 februari 2009

MYSTIEK en DEVOTIE


zaterdag 7 maart 2009

Ein neues Lied


zaterdag 25 april 2009

Klinkende vergezichten


zaterdag 16 mei 2009

Joseph Haydn, muziek voor snaren


zaterdag 6 juni 2009

Psalm-Vertonungen aus 3 Jahrhunderten


zaterdag 4 juli 2009

Frisse Wind: Orgel en Sax


zaterdag 1 augustus 2009

Orgelconcert


zaterdag 8 augustus 2009

Orgelconcert


zaterdag 15 augustus 2009

Orgelconcert


zaterdag 22 augustus 2009

Orgelconcert


zaterdag 29 augustus 2009

Orgelconcert


zaterdag 5 september 2009

Orgelconcert


zondag 6 september 2009

Bach cantateconcert


zaterdag 12 september 2009

Openbare Masterclass


zaterdag 12 september 2009

Celebrity recital


zondag 13 september 2009

Utrechts Uitfeest


zaterdag 3 oktober 2009

Welmers en Wammes, nieuwe Nederlandse muziek


woensdag 4 november 2009

Zing de liedjes van St. Maarten


zaterdag 19 december 2009

Deze Nacht



Nicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zaterdag 6 juni 2009 20.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 6 juni 2009
20.30 uur - Nicolaïkerk

Psalm-Vertonungen aus 3 Jahrhunderten


Kammerchor der Universität Münster


o.l.v. Prof Ellen Beinert

Ko Zwanenburg-orgel
Stephen Taylor-orgel

Programma

Heinrich Schütz (1585-1672)-Das ist je gewi?lich wahr
Ernst Pepping (1901-1981)-Sanctus, uit de mis "Dona nobis Pacem"
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)-Laudate pueri, motet voor Vrouwenkoor en orgel op.39,2
-Aus tiefer Not, motet voor gemengd koor en orgel
-Sonate III (orgelsolo)
Hugo Distler (1908-1942)-Das ist je gewi?lich wahr, Motette aus der "Geistliche Chormusik"
Albert Becker (1834-1899)-Kommt herzu, op. 82
-Siehe, der Hüter Israel


Het programma biedt motetten uit drie eeuwen, waaronder werken Felix Mendelssohn Bartholdy ( 200 jaar geleden geboren) en Albert Becker (175 jaar geleden geboren). Het werk van Albert Becker, net als Mendelssohn voormalig koordirigent van de Berlijnse Dom, is sinds enige jaren in Duitsland herontdekt. Zijn motetten staan in de compositietraditie van Mendelssohn en zijn van een betoverende klankschoonheid.
In dit programma klinkt tweemaal de tekst Das ist je gewi?lich wahr. Eerst de nareformatorische compositie van Schütz en daarna het motet van Distler uit de twintigste eeuw. Deze werken staan in groot contrast. Door de totaal andere klankkleuren klinken de teksten nieuw en verrassender. Ook Distler was koordirigent van de Dom in Berlijn. Hij en Ernst Pepping waren wezenlijke vernieuwers van de kerkmuziek na de romantiek. Zij bewerkstelligden een herbezinning op de vroege polyfonie en haar nauwe woord-toon verhouding. Beiden doceerden als professor in de muziek aan Berlijnse opleidingsinstituten en hadden grote invloed op de stijl. Deze invloed reikte tot ver na hun eigen generatie. Op soortgelijke wijze was ook Mendelssohn voor de protestantse kerkmuziek van de 19e eeuw een invloedrijk vernieuwer.


Het Kammerchor der Universität Münster is al meer dan vijfendertig jaar verbonden aan de Evangelische Universiteitskerk Münster. De 20-30 zangers en zangeressen zijn studenten en reeds afgestudeerden van de verschillende studierichtingen van de universiteit. Het repertoire omvat veeleisende a capella literatuur van de barok tot aan het heden, maar ook cantates en oratoria uit allerlei perioden. Onlangs werd nog 'Koning David' van Arthur Honegger op de 'Katholikentag' in Osnabruck uitgevoerd. Bijna jaarlijks maakt het koor reizen in binnen- en buitenland om zo op te treden als muzikale ambassadeur van de universiteit in Münster. In de herfst 2008 in Hamburg en Schleswig-Holstein.

Prof. Ellen Beinert, Cantor van de universiteit, geboren in Essen, studeerde op 23-jarige leeftijd af in de kerkmuziek aan de ? Musikhochschule Köln? en aanvaardde al snel daarna de functie van A-Cantor in één van de hoofdkerken in Wuppertal. Sinds 1997 is ze werkzaam als organist en cantor van de ?Evangelische Universitätskirche Münster?. Zij was initiatiefneemster van de concertserie ?Observantenkonzert?.
Ellen Beinert heeft als organist veelvuldig in Duitsland en Europa geconcerteerd. Zij is docent orgel (literatuurspel) aan de Universiteit van Münster.
Als dirigent voerde ze grote oratorische werken uit, o.a. werken van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy, Giacomo Puccini en Lili Boulanger, maar ook a-capellakoorwerken. Meerdere malen was zij jurylid bij concoursen, o.a. bij ?Jugend musiziert? en bij het regionaal concours voor koren uit Nordrhein-Westfalen.


Ko Zwanenburg studeerde aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht piano bij Theo Saris en orgel bij Elly Kooiman en Kees de Wijs. Aan het Utrechts Conservatorium behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus Orgel, zijn docent was Jan Welmers. Bij Bert Matter volgde hij een cursus improvisatie. Zijn studie werd bekroond met een eervolle vermelding voor het uitvoeren van 20e eeuwse muziek. Het geven van concerten en het begeleiden van solisten en koren combineert hij met lesgeven in zijn eigen praktijk voor orgel en piano. Ko Zwanenburg is cantor-organist van de Nicolaïkerk in Utrecht. Als uitvoerend musicus is hij te beluisteren op de CD ?Jan Welmers Organ Works ? (1999) en ?50 jaar Marcussen - orgel Nicolaïkerk Utrecht? (2006). Nieuwe Nederlandse muziek van o.a.Jacques Bank, Berry van Berkum, Daan Manneke, Andries van Rossem, Wim de Ruiter, Jan Welmers, voerde hij uit met Ties Mellema (saxofoon), Fredrike de Winter (slagwerk) en de Rotterdams Philharmonic Brass Soloists. Als adviseur is hij betrokken bij de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk te Utrecht.


 

Bekijk de foto's van dit concert

Top


[Home]