Programma-archief 2004  
zaterdag 17 januari 2004

Oost, Zuid, West en Noord


zaterdag 28 februari 2004

Open Performance Site VII


zondag 9 mei 2004

William Byrd Ensemble


zondag 30 mei 2004

Nederlandse Blokfluitdagen


vrijdag 18 juni 2004

Extra concert Museumnacht 2004


zondag 27 juni 2004

Vlieg met me mee!


zondag 1 augustus 2004

Cum duobus organis


zondag 5 september 2004

Bach Cantateconcert - Uitfeest


zondag 12 september 2004

Extra concert


zaterdag 27 november 2004

Sint Nicolaas en de dieven


zaterdag 11 december 2004

Het costelic kindeken cleen



Nicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zondag 5 september 2004 11.45 uur - Nicolaïkerk


zondag 5 september 2004
11.45 uur - Nicolaïkerk

Bach Cantateconcert - Uitfeest


Cappella di San Pietro
o.l.v. Jaap ter Linden


Arie Abbenes-beiaard

Programma

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)-Gott ist mein König bwv 71
-Lobet Gott in seinen Reichen bwv 11

Toegang gratis


Cappella di San Pietro komt dit jaar met twee grote en grootse cantates naar de Nicolaïkerk. In het concert na de kerkdienst klinkt het Himmelfahrtsoratorium, terwijl in de dienst (aanvang 10.00 uur) de cantate Gott ist mein König wordt uitgevoerd. Dit stuk schreef Bach voor de kerkdienst van 4 februari 1708, de dag nadat in Mühlhausen de nieuwe stadsraad was gekozen. Traditioneel hadden dit soort diensten een grote representationele waarde voor de stad, reden voor Bach om flink uit te pakken met lekker veel instrumenten (waaronder trompetten en pauken) en veel stukken voor het koor, dat overigens zoals altijd door de 8 solozangers zal worden ingevuld. Het is een cantate geworden met in bijna elk deel wel iets onverwachts: het stuk opent als een fanfare, dan volgt een prachtige fuga, een alt-aria die ruw wordt onderbroken door opnieuw een fanfare en een groots slotkoor, dat niet alleen een lofzang is op God, maar bovendien een smeekbede vormt voor het geluk van de stad.

De stralende cantate Lobet Gott in seinen Reichen, bwv 11, ook wel bekend als het Himmelfahrts-Oratorium, is een voorbeeld van een uitgebreid muziekstuk voor een belangrijke kerkelijke feestdag, hier dus hemelvaart. Dan werd namelijk één blok vóór de preek uitgevoerd en een blok erna. Dat is ook hier het geval. De benaming oratorium is overigens van Bach zelf. Het werk bestaat uit maar liefst 11 delen, waarvan delen 1 tot 6 het eerste blok vormen, en 7 tot 11 blok twee. De eerste helft sluit af met een koraal (nrs. 6), maar de cantate begint en eindigt met een complex koordeel. Het feestelijke openingskoor in D-groot krijgt extra schittering door drie trompetten, pauken, twee fluiten en twee hobo's. De muziek ontleende Bach aan de cantate `Froher Tag, verlangte Stunden', bwv Anh.I 18, ter gelegenheid van de heropening van de Thomasschule na een grootscheepse verbouwing in 1732. Ook de beide aria's (nrs.4 en 10) zijn afkomstig uit een vroeger werk, namelijk de huwelijkscantate Auf! Süss entzückende Gewalt (zonder bwv -nummer). De prachtige eerste aria (nr.4) nam Bach later op als Agnus Dei in de Hohe Messe. Zoals in oratoria en passies traditie was is ook hier een evangelist aan het woord in de gedaante van een tenor, namelijk in de vier secco-recitatieven, nrs.2, 5, 7 en 9.


Cappella di San Pietro werd opgericht in 1993 en bestaat uit een koor van acht zangers en een enkelvoudig bezet instrumentaal ensemble.De zangers nemen zowel koor- als solopartijen voor hun rekening. De meeste van hen zijn actief in ensembles als The Amsterdam Baroque Choir en het koor van de Nederlandse Bachvereniging. Het instrumentaal ensemble speelt op oude instrumenten of kopieën daarvan. De leden spelen in verschillende vooraanstaande barokorkesten. De naam Cappella di San Pietro refereert aan de bakermat van het ensemble, de Utrechtse Pieterskerk.

De cellist en gambist Jaap ter Linden behoort tot de smaakmakers van de huidige Europese barokmuziekpraktijk. Ter Linden stond aan de wieg van verschillende barokensembles, die in het huidige concertleven niet meer weg te denken zijn. Na zijn studie cello en gamba was Ter Linden mede-oprichter van het ensemble Musica da Camera. Daarna speelde Jaap ter Linden achtereenvolgens bij Musica Antiqua Köln, The English Concert en Ton Koopmans The Amsterdam Baroque Orchestra.
Jaap ter Linden is in de eerste plaats bekend als solist en uitvoerder van kamermuziek, van de solosonates van Bach tot de cellosonates van Beethoven. Zo treedt hij regelmatig op met pianist Ronald Brautigam, met violisten Andrew Manze en John Holloway en clavecinisten

Beiaard concert (Aanvang 12.15)
Na de dienst en het cantate-concert is er nog meer Bach. Wees welkom in de tuin van het Centraal Museum voor een beiaard concert door Arie Abbenes, stadbeiaardier van Utrecht.

Uitgevoerde werken (alle van Johann Sebastian Bach):



Alle beiaardbewerkingen:
Arie Abbenes

Aansluitend vinden de gehele middag concerten plaats in de Nicolaikerk in het kader van het Utrechtse Uitfeest

13.00-13.30 uur: A duel for two organs
Stephen Taylor, diverse instrumentalisten

14.00-14.30 uur:
Hemony Ensemble olv Simon Groot
Vocale werken van Verdonck, Pévernage, Lassus en Sweelinck

15.00-15.30 uur:
Ensemble Cercamon
Middeleeuwse vocale muziek, gevonden in Utrechtse bronnen uit de begintijd
van de Klaaskerk.

16.00-16.30 uur:
Paulien van der Werff (sopraan) en Stephen Taylor (orgel)
Werken van Huygens, Schütz, J.S. Bach and Mozart

17.00-17.30 uur:
Blokfluitkwartet Black Intention: Nederland versus Japan
Hedendaagse muziek van Japanse en Nederlandse bodem (Hirose, Van
Steenhoven, Van Nieuwkerk, Ishii, Koomans)

Website: http://www.uitfeest.nl

?



 

Top


[Home]