Programma-archief 2004  
zaterdag 17 januari 2004

Oost, Zuid, West en Noord


zaterdag 28 februari 2004

Open Performance Site VII


zondag 9 mei 2004

William Byrd Ensemble


zondag 30 mei 2004

Nederlandse Blokfluitdagen


vrijdag 18 juni 2004

Extra concert Museumnacht 2004


zondag 27 juni 2004

Vlieg met me mee!


zondag 1 augustus 2004

Cum duobus organis


zondag 5 september 2004

Bach Cantateconcert - Uitfeest


zondag 12 september 2004

Extra concert


zaterdag 27 november 2004

Sint Nicolaas en de dieven


zaterdag 11 december 2004

Het costelic kindeken cleenNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zondag 9 mei 2004 15.30 uur - Nicolaïkerk


zondag 9 mei 2004
15.30 uur - Nicolaïkerk

William Byrd Ensemble


o.l.v. Nico van de Meel


Stephen Taylor-orgel

Programma

Hugo Distler (1908-1942)-Um Mitternacht
-Nimmersatte Liebe
-Ein Stündlein wohl vor Tag
-Lied vom Winde
-Kinderlied für Agnes
-Lebewohl
-Jung Volker (Gesang der Räuber)
-Der Feuerreiter
-Elselein, liebstes Elselein
Ildebrando Pizzetti (1880-1968)-Tre Composizioni Corali

De serie Zomerconcerten wordt geopend door het William Byrd Ensemble, het Leidse koor van tenor Nico van der Meel. Al jaren voert het compacte kamerkoor werken uit de gehele koorliteratuur. Voor de Nicolaïkerk werd een programma samengesteld met muziek van Hugo Distler en Ildebrando Pizzetti, beiden componisten met een speciale voorliefde voor de oude muziek. Allebei streefden ze ernaar de muziek van de zestiende en zeventiende eeuw opnieuw te interpreteren in hun eigen, nieuwe muziek.

Distlers Mörike-Chorlieder-buch ontstond uit Distlers en Mörikes gedeelde passie voor de traditie van Duitse volksliederen. De ritmische muziek geeft net als de teksten blijk van een soms bijna ironische kijk op het leven. De stukken in het Mörike-Chorliederbuch zijn een relatieve zeldzaamheid in Distlers oevre, die verder vooral orgelmuziek en vocale kerkmuziek componeerde. Het stuk Elselein, liebstes Elselein , uitgevoerd door Nicolaï-organist Stephen Taylor, is er een voorbeeld van.


Met Ildebrando Pizzetti komen we in een beslissende periode in de Italiaanse muziekgeschiedenis, een periode waar Pizzetti niet zonder kleerscheuren uit zou komen. Hij verzette zich hevig tegen de muziek van de veel populairdere Puccini - die met zijn muziek een soort realisme wilde uitdrukken - en keerde terug naar de muziek van Monteverdi en zelfs Palestrina. Hoewel Pizzetti grote waardering ontving van tijdgenoten en hoge posten bekleedde in het muzikale leven, heeft zijn muziek het tegenwoordig moeten afleggen tegen de dramatiek van de laat-romantici. Toch, gelukkig, wordt zijn muziek er geen spat minder mooi door: de Tre Composizioni Corali vormen een heftig emotioneel drieluik met drie Bijbelse 'helden' als inspiratie. De set werd in 1942/43 geschreven en was een geschenk voor paus Pius XII ter gelegenheid van diens 25 -jarig ambtsjubileum.


Het William Byrd Vocaal Ensemble, opgericht in 1981, zingt voornamelijk a cappella muziek uit de gehele koorliteratuur van de laatste vijfhonderd jaar. Het koor maakte buitenlandse tournees en nam deel aan diverse internationale festivals. In voorgaande jaren heeft het ensemble programma’s uitgevoerd als ’Amerikaanse poëzie’, ’Rondom Clemens non Papa’ en ’Duitse romantiek’. Er werden ook enkele afleveringen van het KRO-programma ’Trefpunt van Zangers’ aan het gezelschap besteed. Het ensemble verzorgde verder de muzikale omlijsting bij de opening van de Jan van Goyen-tentoonstelling in de Lakenhal en trad op bij de officiële heropening van de Stadsgehoorzaal, beide te Leiden.

  

Top


[Home]