Programma-archief 2005  
zaterdag 26 februari 2005

Open Performance Site VIII - E-live


zaterdag 19 maart 2005

Vlaamse passie


zondag 20 maart 2005

Culturele Zondag: Passie voor Pasen


zondag 15 mei 2005

Pinksteren met Bach


zondag 5 juni 2005

Wind and Strings I


zondag 26 juni 2005

Eight Scenes from Alice


zondag 31 juli 2005

Wind and Strings II


zaterdag 6 augustus 2005

Orgelconcert


zaterdag 13 augustus 2005

Orgelconcert


zaterdag 20 augustus 2005

Orgelconcert


zaterdag 27 augustus 2005

Orgelconcert


zondag 28 augustus 2005

The Fringe


zaterdag 3 september 2005

Orgelconcert


zondag 4 september 2005

Bach, jaargang XII


zondag 4 september 2005

Orgelestafette


zondag 4 september 2005

Vesper kerkdienst


zaterdag 10 september 2005

Orgelconcert


zaterdag 5 november 2005

Zwijgende film - Sprekend orgel


zaterdag 12 november 2005

Requiem voor


zaterdag 19 november 2005

Daar wordt aan de deur geklopt


zaterdag 10 december 2005

Cantare con silenzioNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zaterdag 19 maart 2005 21:00 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 19 maart 2005
21:00 uur - Nicolaïkerk

Vlaamse passie


Capella di Voce en Helikon


o.l.v. Kurt Bikkembergs
m.m.v. Jos Stroobants, recitant
libretto: Dirk Hanssens

Programma

Kurt Bikkembergs-Debarim, een passiecantate

Hedendaagse passiemuziek - want het hoeft niet altijd Bach te zijn. Debarim is een nieuwe compositie, zowel qua tekst als muziek. De passiecantate van Kurt Bikkembergs dateert uit 2002 en werd geschreven op een libretto van Davidsfondsauteur Dirk Hanssens.
Het Hebreeuwse woord ’debarim’ is het meervoud van ’dabar’. De term betekent zowel ’woord’ als ’daad’. Dat geeft meteen aan dat in de bijbel de taal op zich daadkracht heeft. Het libretto van Dirk Hanssens verwijst voortdurend naar motieven uit de bijbelboeken Genesis en Apocalyps, naar middeleeuwse mystieke literatuur en hedendaagse poëzie (o.a. van Ostayen). De passie staat centraal: de tekst is opgebouwd rond de zeven laatste zinnen van Christus op het kruis.
Liefhebbers van hedendaagse koormuziek zullen in Debarim zeker aan hun trekken komen: de compositie is doorspekt met ongewone harmonische wendingen en expressieve gesproken passages (spreekkoor). In sommige passages laat componist Kurt Bikkembergs de zangers zich in de publieksruimte begeven hetgeen telkens weer een uniek ruimtelijk effect heeft.
Het werk Debarim wordt uitgevoerd in combinatie met Die sieben letzte Worte van Joseph Haydn. In zijn compositie verklankt Haydn telkens één van de laatste zinnen van Christus aan het kruis. Het concept om teksten te combineren met het instrumentaal werk van Haydn is niet ongewoon. Bij de eerste uitvoering van Haydn’s werk gaf de bisschop die de compositieopdracht had uitgeschreven telkens commentaar en toelichting bij het voorbije fragment. Dat principe wordt dus ook met Debarim toegepast.

Kurt Bikkembergs (1963) is koorleider aan de Vlaamse Opera, kapelmeester van de Brusselse kathedraal en docent aan het vermaarde Lemmensinstituut te Leuven. Naast koorwerken staan er kamer- en balletmuziek, drie oratoria en enkele cantates, maar ook orkestrale werken op zijn naam.
Dirk Hanssens (1962), monnik van de Leuvense benedictijnenabdij Keizersberg, heeft essaybundels gepubliceerd waarin de relatie tussen religie en hedendaagse poëzie wordt onderzocht. Als creatief schrijver verwierf hij bekendheid met libretti voor cantates en oratoria.
Jos Stroobants (1948) is verbonden aan de faculteit Economie van de K.U.Leuven. Hij is ook actief als toneelregisseur, acteur, musicus en componist; daarnaast heeft hij eigen poëzie gepubliceerd.
Strijkkwartet Helikon heeft een breed repertoire, waaronder werk van hedendaagse Vlaamse componisten als Willem Kersters, Ludo Hulshagen, Kurt Bikkembergs en Paul Steegmans.
Capella di Voce, opgericht door Kurt Bikkembergs, ijvert voor de uitvoering van nieuwe koormuziek; door zijn specifieke repertoire, waaronder vele compositieopdrachten, is het koor een graag geziene gast op festivals in binnen- en buitenland.

  

Top


[Home]