Programma-archief 2004  
zaterdag 17 januari 2004

Oost, Zuid, West en Noord


zaterdag 28 februari 2004

Open Performance Site VII


zondag 9 mei 2004

William Byrd Ensemble


zondag 30 mei 2004

Nederlandse Blokfluitdagen


vrijdag 18 juni 2004

Extra concert Museumnacht 2004


zondag 27 juni 2004

Vlieg met me mee!


zondag 1 augustus 2004

Cum duobus organis


zondag 5 september 2004

Bach Cantateconcert - Uitfeest


zondag 12 september 2004

Extra concert


zaterdag 27 november 2004

Sint Nicolaas en de dieven


zaterdag 11 december 2004

Het costelic kindeken cleenNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zaterdag 27 november 2004 21:00 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 27 november 2004
21:00 uur - Nicolaïkerk

Sint Nicolaas en de dieven


Ensemble Cercamon


Programma

Hymne ’Veneranda solemnitas’
Antifoon ’Confessorum regem’
met invitatoriumspsalm ’Venite exultemus’
Alleluia ’Viri sancti’
Sequens ’Laude Christo debita’
Responsorie ’Ex eius tumba’
Antifoon ’O pastor bone’
met Magnificat
Benedicamustroop ’Nicolai solempnia’
Zangspel ’Sint Nicolaas en de dieven’

Toen Domproost Lodewijk rond 1204 de Klaaskerk schonk aan het Domkapittel, zag het er hier anders uit dan nu. Het grote Gotische koor waar Cercamon vanavond zingt bestond nog niet. De plek waar het publiek nu zit, onder het gewelf met de Romaanse en Gotische schilderingen, en het gewelf erna, was het Romaanse koor. Als afsluiting van het jubileumjaar in deze kerk wil Cercamon een boog spannen naar acht eeuwen terug en, voor zover mogelijk, laten horen wat er toen geklonken kan hebben.
Hoewel het omstreden is of St. Nicolaas echt bestaan heeft, kreeg zijn cultus al vroeg een enorme omvang in het oosten van het christelijke rijk. De inhoud van de aan hem gewijde gezangen gaat bijna altijd terug op één of meer van de wonderdaden van de heilige. Kennelijk waren de verhalen zo bekend, dat een paar regels of een enkele strofe genoeg waren die daden terug te roepen in de herinnering.
De muzikale variatie in het repertoire van dit concert is groot, van rijk versierd tot sober. Voor het repertoire konden wij putten uit verschillende bronnen, zoals een 12e-14e-eeuws antifonale uit de Mariakerk (Utrecht, UB Hs. 406) en het 13e-eeuwse Utrechts Prosarium (Utrecht, UB Hs. 417).
Het gezongen spel St. Nicolaas en de dieven is ontstaan aan het eind van de 12e eeuw in Blois in Frankrijk. Het verhaal is zeer illustratief voor de belevingswereld van de 12e eeuwse mens: een joodse koopman, die een afbeelding (iconia) van St. Nicolaas in huis heeft, vraagt de heilige om bescherming voor zijn bezittingen wanneer hij op reis gaat. Helaas breekt een drietal dieven toch bij hem in en in een klaagzang betreurt de koopman zijn lot en vervloekt hij de heilige. Ondanks die vervloeking heeft St. Nicolaas toch medelijden en het is door zijn toedoen dat de dieven uiteindelijk de schat terugbrengen.

Ensemble Cercamon zal dit programma herhalen tijdens de kerkdienst in de Nicolaïkerk op 5 december, aanvang 10.00. Deze productie kwam tot stand in samenwerking met de wijkgemeente Nicolaïkerk in het kader van Klaaskerk Utrecht.

  

Top


[Home]