Programma-archief 2003  
zaterdag 22 februari 2003

Klinkende Munt


zaterdag 22 maart 2003

Open Performance Site VI


zondag 11 mei 2003

Harry Sparnaay en Silvia Castillo


zondag 8 juni 2003

The Gents - Nederlandsche Meesters


zaterdag 21 juni 2003

Extra concert Museumnacht


zondag 13 juli 2003

In memoriam Anton Heiller


zondag 3 augustus 2003

50 jaar Sweelinck-orgel


zondag 31 augustus 2003

Mistica y Ritual


zondag 7 september 2003

Bach Cantateconcert


zaterdag 8 november 2003

Meer klanken uit één koor


zaterdag 13 december 2003

De Tonen van de TekstNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zondag 11 mei 2003 15.30 uur - Nicolaïkerk


zondag 11 mei 2003
15.30 uur - Nicolaïkerk

Harry Sparnaay en Silvia Castillo

Harry Sparnaay - basklarinet
Silvia Castillo - orgel

Jacques Maassen - beiaard

Het stuk ELEVENT van Matthias Kadar is geschreven voor Harry en Silvia Sparnaay. Belangrijk in dit stuk is het om een gemeenschappelijke klankleur uit het orgel en de Basklarinet te maken. 'ELEVENT' is een woordspeling op 'éléphant' en het 'participe présent' van 'élever' in het Frans, 'en élevant' en het woord 'vent' (wind). Deze woordspeling zegt iets over het muzikale aspekt en de instrumentatie van het stuk. Het gaat namelijk over een olifant, die even ergens loopt en nadenkt en wordt uitgevoerd door basklarinet en orgel, in feite twee blaasinstrumenten.
Bass Clarinet Solitude van Joji Yuasa werd in eerste instantie geschreven voor klarinet als eerbetoon aan de Japanse componist Yoshiro Irino. De bewerking voor basklarinet is van de hand van Sparnaay en stelt hoge eisen aan de uitvoerende: verschillende tonen klinken tegelijk, dubbele trillers enzovoort. Het stuk maakt gebruik van de twaalftoonreeks die Irino in Japan introduceerde. In het middengedeelte van het stuk klinken dubbele flageolettonen als een koraal ter ere van de overleden componist.
Ook Estudio van Ignacio Baca-Lobera werd voor Duo Levent geschreven. De componist, afkomstig uit Mexico, laat zich bij het schrijven van zijn stukken inspireren door de afstand tussen instrumenten, dus in hoeverre ze op elkaar lijken of juist van elkaar verschillen. De noten van het werk bieden de uitvoerenden veel flexibiliteit, waardoor de afstand tussen de instrumenten op allerlei manieren kan worden gevarieerd. Baca-Lobera hoopt dan ook dat elke uitvoering van zijn muziek steeds iets anders klinkt.
Reliëf van Ton Bruynèl is geschreven voor orgel en tape. Terwijl de organiste, geholpen door een assistant, speelt, klinkt er via luidsprekers een witte ruis, met alle frequenties die het menselijk oor kan waarnemen. De ruis is opgenomen door een snaar te laten trillen en de trilling weer op te vangen. De drie delen van het stuk - inleiding, uiteenzetting van het materiaal en een combinatie van beide - lopen zonder onderbreking in elkaar over. De titel verwijst naar de manier waarop zowel de compositie als een reliëf bestaan uit soms ruwe vormen.
Con toda el alma van Roderik de Man werd gecomponeerd met financiële steun van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en werd speciaal geschreven voor Silvia en Harry Sparnaay. De titel, die vrij vertaald: van ganser harte betekent, heeft betrekking op de waardering en vriendschappelijke gevoelens die de componist koestert voor deze buitengewone musici. Het stuk wordt opgebouwd vanuit het laagste register van de basklarinet, de bespeler ervan blijft de eerste 6 maten uit het zicht en maakt hierdoor als het ware deel uit van de orgelregisters.

Basklarinet en Orgel zijn allebei instrumenten, die hun klank genereren met behulp van wind.
Omdat deze instrumenten zo goed bij elkaar passen, spreekt het voor zich dat Harry en Silvia ze bespelen.


Harry Sparnaay studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Ru Otto. Nadat hij afgestudeerd was voor klarinet specialiseerde hij zich op de basklarinet en won de eerste prijs tijdens het Gaudeamus Concours, de eerste keer ooit, dat een basklarinettist deze belangrijke prijs won. Nu behoort hij tot wereld's belangrijkste basklarinettisten. Hij gaf concerten tijdens alle belangrijke festivals in de wereld zoals o.a. in Warschau, New York, Zagreb, Los Angeles, Holland Festival, Parijs, Athene, Huddersfield, Graz, Napels, Como, ISCM Festivals, Bourges, Saarbrücken, Royan en Houston.


In het beiaardconcert (aanvang 14.30) worden de volgende werken uitgevoerd:
Wim Franken (geb. 1922)
Polyritmische Studie (1967)
Klockedans (1975)
Romantische Suite (1964)
voorspel
elegie
valse lente
tussenspel
moto perpetuo

Kurt Weill (1900-1950)
Die Moritat von Mackie Messer
Das Lied von der Unzulänglich-
keit menschlichen Strebens
uit: Dreigroschenoper

Jacques Maassen (geb. 1947)
Prelude (1987)
Reflexies (1975)
Patterns IV(1991)
Fanfare (2000)

Astor Piazzolla (1921-1992)
Tango Choc
Se Termino

?Website: http://www.harrysparnaay.info

 

Top


[Home]