Programma-archief 2000  
vrijdag 18 februari 2000

Raga’s - Klassieke Indiase muziek


vrijdag 24 maart 2000

Open Performance Site III


zondag 7 mei 2000

LUSTRUMCONCERT I


zondag 4 juni 2000

Kindervoorstelling Boter, Kaas en Eieren


zondag 2 juli 2000

LUSTRUMCONCERT II


zondag 6 augustus 2000

Orgelbespeling door Ad van Sleuwen (Hilvarenbeek en Tilburg)



zondag 13 augustus 2000

Orgelbespeling door Ann-Kirstine Christiansen en Peter Langberg


zondag 27 augustus 2000

Cappella di San Pietro o.l.v. Daniel Reuss


zondag 3 september 2000

Anne Grimm (Sopraan)



zaterdag 25 november 2000

Lyriek uit de 19de en 20ste eeuw


zaterdag 16 december 2000

Presentatie Sweelinck-orgel



Nicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zaterdag 25 november 2000 21.00 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 25 november 2000
21.00 uur - Nicolaïkerk

Lyriek uit de 19de en 20ste eeuw

Amstel Saxofoonkwartet

Voor dit concert in de Nicolaïkerk heeft het Amstel Saxofoonkwartet een lyrisch programma samengesteld met muziek uit de 19de en 20ste eeuw. In de bijzondere akoestiek van deze kerk komt dit programma zeer goed tot zijn recht. Alaric I or II uit 1989 van Gavin Bryars is zelfs speciaal geschreven voor de akoestiek in een kerk met veel galm.
De vergelijking tussen orgel en saxofoon is snel gemaakt, en met recht. Het verschil is natuurlijk de sonore typische saxofoonklank en het extreme dynamische bereik. De Prélude, Fugue et Variation in een bewerking van Remco Jak is dan ook een orgelstuk. In de ’authentieke’ akoestiek van de Nicolaïkerk zal het Amstel Saxofoonkwartet interessante kleuren aan het stuk toevoegen. Datzelfde geldt voor de lyrische strijkkwartetdelen van Barber en Tsjaikovski.
In Lamentatio van Erkki-Sven Tüür maakt het Amstel Saxofoonkwartet optimaal gebruik van de ruimte door een live ’surround sound’ te creëeren.

Het Amstel Saxofoonkwartet is opgericht na een tournee van het Nationaal Jeugd Orkest in 1997. In de jaren hierna heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een bijzonder kamermuziekensemble. Het repertoire is veelzijdig en interessant. Het bestaat uit hedendaagse muziek, traditioneel repertoire voor saxofoonkwartet, en transcripties en arrangementen (veelal gearrangeerd door de kwartetleden zelf) van onder andere strijkkwartetten en pianomuziek. Ook speelt het kwartet vaak in alternatieve bezettingen om de klankmogelijkheden van het saxofoonkwartet uit te breiden. Het kwartet werkt graag samen met andere kunstdisciplines zoals de moderne dans. Zij gaven onder andere concerten in Tsjechie, de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de Westerkerk te Amsterdam en de Arkezaal te Enschede. Het kwartet volgde masterclasses bij de saxofonisten Jean-Yves Fourmeau (Frankrijk), Christer Johnsson (Zweden) en Nobuya Sugawa (Japan). Door ook met gerenommeerde musici als de pianist Ivo Janssen, violisten István Párkányi (primarius Párkányi Kwartet) en Bohumil Smejkal (ex-primarium Jana?ek Kwartet) te werken verbreedt het Amstel Saxofoonkwartet zijn perspectief. De leden van het kwartet spelen regelmatig mee in orkesten als het Residentieorkest, het Nederlands Blazersensemble en het Nederlands Fanfare Orkest.

 



 

Top


[Home]