Programma-archief 1999  
zaterdag 13 februari 1999

Open Performance Site II


zaterdag 13 maart 1999

Al Hadrazondag 2 mei 1999

Het 350-jarig jubileum van de beiaard


zondag 6 juni 1999

Kindervoorstelling De tranen van de koning


zondag 4 juli 1999

Vocaal Ensemble Dekoor


zondag 1 augustus 1999

Orgelconcert


zondag 29 augustus 1999

Bach cantateconcert


zondag 5 september 1999

Ensemble La Cima


zaterdag 11 september 1999

Extra concert


vrijdag 29 oktober 1999

Time - and again


vrijdag 17 december 1999

Het viel een hemelsdauweNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zaterdag 13 maart 1999 22.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 13 maart 1999
22.30 uur - Nicolaïkerk

Al Hadra

(Soefimuziek en dans)
Het Gnaoua en Hisaoua Ensemble
o.l.v. Mohamed Benchakhchakh

Gnaoua is een tak van het soefisme, aldus Mohamed Benchakhchakh, de leider van het ensemble. Eén van de vele takken die je in Marokko kunt vinden. Het is de mystieke weg van de Islam. De soefi maakt zijn hart schoon en onderdrukt zijn ego, om zo dichter bij God te komen. Toen de Islam uit Spanje verdreven werd, heeft het soefisme zich over half Afrika verspreid: tot in Soedan, Mali en Senegal. Ergens in zwart Afrika is toen de gnaoua ontstaan. De klank van gnaoua is dan ook puur Afrikaans. Door er teksten van de Koran aan toe te voegen en deze eenstemmig te zingen, wordt het soefisme. Want die eenstemmigheid betekent: de eenheid van God. Het Marokkanse Gnaoua en Hisaoua-Ensmble (zang, sentir, lehlam, slagwerk) o.l.v. Mohamed Benchakhchakh presenteert een verkorte versie van deze ceremonie. Al Hadra betekent: het oproepen van geesten of de tijd stilzetten om in trance te gaan. In Marokko is Al Hadra een regelmatig terugkerende gebeurtenis, meestal wekelijks op de donderdag, en vindt plaats in het heiligdom (schrijn) van een marabout (heilige).
Het is een rituele en spirituele gebeurtenis met extatische trance-dansen op het obsederende ritme van trommels, het oproepen van geesten, therapeutische reiniging en tot slot de verlossing. 

Top


[Home]