Programma-archief 1998  
zaterdag 14 februari 1998

Open Performance Site


zaterdag 14 maart 1998

Via Crucis


zondag 3 mei 1998

Composities voor altviool en harp


zondag 7 juni 1998

Kalabassa, een kindervoorstelling door Hans Troost en Ivanka Neeleman


zondag 5 juli 1998

Koor Nieuwe Muziek


zondag 2 augustus 1998

Orgelconcert


zondag 30 augustus 1998

De ma Dame, een uitvoering van het Ensemble Aventure


zondag 6 september 1998

Bach cantateconcert


zaterdag 14 november 1998

Concert met de Nederlandse première van Aufschwung van Tapio Tuomelazaterdag 19 december 1998

Magnificat & The Birth of Music
Nicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zondag 2 augustus 1998 11.45 uur - Nicolaïkerk


zondag 2 augustus 1998
11.45 uur - Nicolaïkerk

Orgelconcert

David Jansen, orgel

Arie Abbenes, beiaard

Johann Sebastian Bach 1685-1750
Concert in C BWV594
naar het Vioolconcert opus 7 nr.5 RV285a van Antonio Vivaldi

Igor Stravinsky 1882-1971
Symphonies of Wind Instruments (1920/1947)
(bewerking door Andries van Rossem)

Beiaardbespeling

Benedetto Marcello 1686-1739
Sonata opus 2 nr.4 1

Andries van Rossem 1957
ACDG, een voorslag (1996)

Johann Sebastian Bach
Concerto naar een hoboconcert van Alessandro Marcello 2

Beiaardbewerkingen: 1 Arie Abbenes; 2 Chris Bos en Arie Abbenes


Het orgel als eenmansorkest
Het programma van het orgelconcert bestaat uit bewerkingen van composities die origineel niet voor orgel zijn geschreven. Door de eeuwen heen hebben componisten niet alleen eígen werken omgeschreven voor andere instrumentale bezettingen, maar ook stukken van anderen waar zij bewondering voor hadden. Toetsinstrumenten, en het orgel in het bijzonder, bleken zeer geschikt om composities geschreven voor een groot aantal muzikanten door slechts een enkele speler uit te laten voeren.

Johann Sebastian Bach
Concert in C BWV594

Het Concert in C is een door Bach voor orgel gemaakte transcriptie van het Vioolconcert 'Grosso Mogul' opus 7 nr.5 van Antonio Vivaldi. Het concerto is een muzikale vorm waarbij verschillende klankbronnen tegen elkaar worden uitgespeeld. In dit geval is dat de soloviool tegenover het tutti, bestaande uit strijkers en continuo. Bij zijn bewerking voor orgel vertaalt Bach deze tweespalt naar een verdeling over twee klavieren: de solopartij wordt op het rugwerk gespeeld en het tutti op het andere klavier. Het rugwerk is het gedeelte van het orgel dat zich het dichtst bij de luisteraar bevindt, achter de rug van de organist.

Igor Stravinsky
Symphonies of Wind Instruments

Stravinsky, die een sleutelrol vervulde in de muziekontwikkeling van de twintigste eeuw, heeft in zijn lange loopbaan als componist geen orgelwerken geschreven. Zijn Symphonies of Wind Instruments is een in memoriam aan Claude Debussy, wiens muziek hij bewonderde om de gebruikte samenklanken. Dit in memoriam komt het meest tot uitdrukking in de sonore akkoordstapelingen aan het eind van de Symphonies of Wind Instruments.
Pregnante ritmiek en heldere, doorzichtige klanken kenmerken dit eendelige werk, waarin verschillende muzikale karakters tegen elkaar worden afgezet. De originele bezetting bestaat uit 3 fluiten, 2 hobo's, Engelse hoorn, 3 klarinetten, 2 fagotten, contrafagot, 4 hoorns, 3 trompetten, 3 trombones en een tuba. Deze bewerking voor orgel is van de hand van Andries van Rossem.

Beiaardbespeling
Bach had groot respect voor de werken van zijn Italiaanse collega's. Nadat op orgel vandaag Bachs bewerking naar een vioolconcert van Vivaldi heeft geklonken, speelt de beiaardier het bekende Hoboconcert van Alessandro Marcello, naar de orgelbewerking van Bach. Om het familieportret te vervolmaken wordt ook een vioolsonate van Alessandro's beroemde broer Benedetto gespeeld.
Andries van Rossem bewerkte de Symphonies of Wind Instruments van Stravinsky voor orgel. Voor beiaard schreef Van Rossem ACDG ten behoeve van de Nederlandse Muziekdagen in 1996. 

Top


[Home]