Foto's zaterdag 2 juli 2011   


.


  Programma  

 


zaterdag 2 juli 2011 14:00 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 2 juli 2011
14:00 uur - Nicolaïkerk

Festival Oude Muziek: - Bach om het uur, beiaard en orgel

Ko Zwanenburg-orgel
Arie Abbenes-stadsbeiaardier


14.00: 15:00 en 16.00 uur - Bach om het uur, beiaard en orgel

In samenwerking met Open Tuinendag zijn kerk en tuin open ter bezichtiging

Toegang vrij

Orgel:
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
- Dorische Toccata in d kl.t., BWV 538

Beiaard:
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
- Preludium en fuga voor luit, BWV 998
- Uit Cantate 'Ich hatte viel Bekümmernis', BWV 21 (Sinfonia, Coro, Aria)
- Capriccio, Sopra la lontananza del fratello diletissimo, BWV 992 (vijf delen)


Toelichting
Bachs Toccata in d is vermoedelijk ontstaan tussen 1714 en 1717. In die tijd was Bach organist van de Hofkapel te Weimar. Bach bewerkte daar veel muziek van onder anderen Vivaldi voor orgel en klavecimbel. Voor het uitvoeren van deze toccata is een orgel met minstens twee klavieren en pedaal nodig. Bach geeft dit aan in de partituur. Met enige fantasie zou je kunnen zeggen, dat ieder klavier een persoon is. Twee personen gaan met elkaar in discussie???Het levert een boeiend gesprek op!


Biografieën
Ko Zwanenburg studeerde aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht piano bij Theo Saris en orgel bij Elly Kooiman en Kees de Wijs. Aan het Utrechts Conservatorium behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus Orgel, zijn docent was Jan Welmers. Bij Bert Matter volgde hij een cursus improvisatie. Zijn studie werd bekroond met een eervolle vermelding voor het uitvoeren van 20e eeuwse muziek. Ko Zwanenburg is een warm pleitbezorger van nieuwe Nederlandse orgelmuziek. Hij speelde onder andere nieuwe orgelwerken van Joep Straesser, Wim de Ruiter, Jan Welmers, Berry van Berkum, Daan Manneke en Jacques Bank. Hij trad tijdens het Klankkleurenfestival op met de Rotterdam Brass Soloists en de slagwerker Fredrike de Winter in het werk OKS van Wim de Ruiter. Naast het geven van concerten en het begeleiden van solisten en koren is Ko Zwanenburg werkzaam als docent orgel en piano. Sinds 2004 is hij cantor-organist van de Nicolaïkerk in Utrecht.

Arie Abbenes studeerde bij Peter Bakker in Hilversum en bij Piet van den Broek aan de Beiaardschool van Mechelen en behaalde zijn diploma met onderscheiding in 1968. Van 1971 tot 1973 was hij werkzaam als Associate Professor of Music aan de vermaarde Indiana University School of Music te Bloomington en van 1984 tot 2005 doceerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool. Arie Abbenes was lange tijd stadsbeiaardier van Asten, Eindhoven, Tilburg en Son. Thans is hij stadsbeiaardier van Utrecht en Oirschot, waar hij onlangs zijn tiende cd 'Inspired by the Bells' presenteerde. Al vijfentwintig jaar geeft hij concerten op het carillon van de Domtoren in het kader van het Holland Festival Oude Muziek. Hierdoor geïnspireerd ontwikkelde hij vernieuwende ideeën ten aanzien van beiaardrestauraties en interpretatie van oude beiaardmuziek. Vele prijzen en onderscheidingen vielen hem ten deel, zoals de Gouden Beiaard, de improvisatieprijs van het Holland Festival, stadspenningen van Tilburg en Eindhoven en het ereburgerschap van Asten. In 2004 werd Arie Abbenes op grond van zijn verdiensten voor de beiaardkunst benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


 

Top


[Home]