Foto's zaterdag 2 juli 2011   


.

.


  Programma  

 


zaterdag 2 juli 2011 08:00 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 2 juli 2011
08:00 uur - Nicolaïkerk

Festival Oude Muziek: Lauden (gregoriaans)


Gregroriaanse Lauden met het Utrechts Gregoriaans Koor o.l.v. Anthony Zielhorst
Toegang vrij

Het Gregoriaans Koor Utrecht zingt de Lauden ter ere van van de heilige Martinus, wiens feest van de translatie - de overbrenging van Martinus' relieken naar Tours- plaatsvindt op 4 juli. Voor dit feest is een geheel eigen officie gecomponeerd, bestaande uit responsories en antifonen die in de koordiensten bij de psalmen en lezingen gezongen werden. De reconstructie van de lauden die vandaag klinkt is grotendeels gebaseerd op een 12e-eeuws antifonale uit Utrecht. Daarnaast is gebruik gemaakt van enkele andere middeleeuwse bronnen, waaronder een 15e-eeuws brevier van de Dom voor de lezingen en gebeden, een 14e-eeuws psalter van de Mariakerk voor de psalmteksten, een 15e-eeuws intoneerdersboek van het Marienstift te Aken voor de psalmtonen.

Biografieën
Het Gregoriaans Koor Utrecht (GKU, voorheen Utrechts Studenten Gregoriaans Koor) is in 1968 opgericht en staat sinds december 1998 onder leiding van Anthony Zielhorst. Het koor (momenteel vijftien zangers) stelt zich ten doel het gregoriaans als cultuurgoed en als liturgische zang te behouden, te presenteren en te stimuleren. Hiertoe verleent het medewerking aan liturgische vieringen, concerten en radio- en televisieopnamen. Hoogtepunt van het jaar zijn voor het koor steeds de vieringen in de Goede week. Tegenwoordig worden in de kathedraal van Utrecht jaarlijks onder andere de Donkere Metten van het Paastriduum gezongen. Vele jaren was het koor in de Goede week te gast in de St. Germain l'Auxerrois, de voormalige hofkerk tegenover het Louvre, waar alle diensten van Witte Donderdag tot en met Pasen gezongen werden. Ook in Praag, onder andere in de Tomaskerk, was het koor een aantal jaren te gast met Pasen. Een andere traditie van het koor is de Ambrosiaanse driekoningenmis, die sinds 1994 jaarlijks in een Utrechtse kerk gezongen wordt, tegenwoordig in de Willibrorduskerk.

Anthony Zielhorst studeerde schoolmuziek, orgel en koordirectie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Op dit moment is hij werkzaam als hoofd van de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar doceert hij ook nog gregoriaans voor dirigenten. Verder is hij nauw betrokken bij de inhoudelijke vernieuwing van het muziekonderwijs in Nederland. Hij publiceerde in verschillende wetenschappelijke tijdschriften en maakt deel uit van de redactie van het Gregoriusblad. Als koordirigent houdt Anthony Zielhorst zich bezig met verschillende genres en stijlen. Met het Nederlands Zangtheater in Amsterdam (sinds november 1993) richt hij zich op nieuwe vormen van muziektheater. Met het Collegium Musicum Amstelodamense (sinds september 1995) voert hij gevarieerd repertoire uit alle stijlperioden uit, met name de eerste helft van de 20ste eeuw. Sinds oktober 1997 heeft hij de muzikale leiding over het Tilburgse kamerkoor Ad Parnassum. Dit koor heeft zich gespecialiseerd in Nederlandse en Vlaamse muziek uit de 20ste en 21ste eeuw. Vanaf december 1998 is hij als dirigent verbonden aan het Gregoriaans Koor Utrecht.
 

Top


[Home]