Foto's zaterdag 5 juni 2010   


.

.

.

.

.


  Programma  

 


zaterdag 5 juni 2010 20:30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 5 juni 2010
20:30 uur - Nicolaïkerk

Mein Herz ist bereit


Il Concerto Barocco


Jonathan Talbott-viool
Norbert Kunst-dulciaan
Stephen Taylor-orgel
Matthew Baker-bas


Programma:

Nicolaus Bruhns (1665-1697)
- Mein Herz ist bereit (psalm 57/8-12)

Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704)
- Nisi Dominus aedificaverit domum (psalm 127)
- Sonata (uit 1681 bundel)

Johann Rosenmüller (1649-1684)
- Lauda Jerusalem
- Sonata voor viool en dulciaan

Franz Tunder (1614-1667)
- Salve coelestis pater

Philipp Friedrich Böddecker (1607-1683)
- La Monica
- Sonata per il violino

Dietrich Buxtehude (c.1637-1707)
- Sonate

Johann Heinrich Schmelzer (c.1620-1680)
- Sonate

Toelichting:
17e-eeuwse Duitse virtuositeit voor viool, dulciaan, orgel en solobas. Het programma vermeldt werken van Buxtehude, diens leerling Bruhns, Schmelzer en Biber: dat belooft wat aan snelle noten en verrassende momenten! Bruhns was zowel organist als violist, en het verhaal gaat dat hij zong terwijl hij viool speelde vanachter het orgel, met zijn eigen pedaalspel als begeleiding. Orgelpedaal of niet, de viool- en zangpartijen in de cantate Mein Hertz ist bereit laten aan virtuositeit niets te wensen over.

Il Concerto Barocco
De leden van Il Concerto Barocco hebben zeer uiteenlopende achtergronden maar één gemene deler: hun passie voor de oude muziek. Velen hebben hun thuisland vaarwel gezegd om zich in Nederland in de oude muziek te specialiseren. Onder de naam Il Concerto Barocco komen ze regelmatig bij elkaar om muziek uit de laat-Renaissance and Barok periodes uit te voeren, met gebruikmaking van historische instrumenten of kopieën. De bezetting van het orkest is afhankelijk van de uit te voeren programma's, varieërend van kamermuziek tot grootschalige oratoria.
Sinds de oprichting in 2002 is Il Concerto Barocco een graag geziene gast geworden op vele concertlocaties. Het ensemble heeft zijn eigen concertserie in de Waterstaatskerk in zijn thuisbasis Hengelo; op de programma's stonden o.a. strijkerssonates van Johann Heinrich Schmelzer (ca. 1620-1680) en werken voor strijkers en chalumeau van o.a. Christoph Graupner (1683-1760). Het seizoen 2009-2010 opende in september met het feestelijke slotconcert van het Leonardo Leo Oude Muziek Festival in het Italiaanse Brindisi. Na een project in 2008 met medewerking van Nelly Frijda, volgt in het najaar van 2009 een reeks uitvoeringen in samenwerking met de Karavan des Vertellers, waarin verhalen van de gebroeders Grimm worden gecombineerd met muziek van Mozart.
Naast innovatieve activiteiten treedt Il Concerto Barocco op in grote bezettingen met koren en solisten in het oratorium repertoire. Bij uitvoeringen van J.S. Bachs Mattheus-passie in de St Jan in Den Bosch en de Grote Kerk in Breda traden o.a. Nico van der Meel, Peter Kooij en Patrick van Goethem als solisten op.
Een recente cd van Il Concerto Barocco presenteert de eerste opname van de onbekende Stärcke der Lieb van Johann Heinrich Schmelzer alsmede zijn weinig bekend Requiem, waarover het blad Klassieke Zaken schreef in juni 2007: "Die keuze is tekenend voor het ensemble: de leden houden van avontuur en wekken bij voorkeur een verstofte, vergeten partituur tot leven. ? De musici besteden veel aandacht aan frasering en aan subtiel uitgevoerde dynamische contrasten?" Een cd met orkestwerken van Telemann kreeg vier sterren van Goldberg Magazine, die de opname omschreef als "required listening". In 2009 verscheen een cd van de Concerti Grossi Op. 3 van Händel. Hierover schreef de Internet recensie-site SA-CD: "their precision of ensemble is impeccable?there seems to be a real chemistry between the players, so that the fluency and wit of their interchanges brings a smile to the listener".


Website: http://www.ilconcertobarocco.nl/

 

Top


[Home]