Foto's zaterdag 6 juni 2009   


Aankomst bij de Nicolaikerk

.

Maaltijd

In de tuin

Concert

.

.

Bij een gastgezin

.

Prof Ellen Beinert


  Programma  

 


zaterdag 6 juni 2009 20.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 6 juni 2009
20.30 uur - Nicolaïkerk

Psalm-Vertonungen aus 3 Jahrhunderten


Kammerchor der Universität Münster


o.l.v. Prof Ellen Beinert

Ko Zwanenburg-orgel
Stephen Taylor-orgel

Programma

Heinrich Schütz (1585-1672)-Das ist je gewi?lich wahr
Ernst Pepping (1901-1981)-Sanctus, uit de mis "Dona nobis Pacem"
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)-Laudate pueri, motet voor Vrouwenkoor en orgel op.39,2
-Aus tiefer Not, motet voor gemengd koor en orgel
-Sonate III (orgelsolo)
Hugo Distler (1908-1942)-Das ist je gewi?lich wahr, Motette aus der "Geistliche Chormusik"
Albert Becker (1834-1899)-Kommt herzu, op. 82
-Siehe, der Hüter Israel


Het programma biedt motetten uit drie eeuwen, waaronder werken Felix Mendelssohn Bartholdy ( 200 jaar geleden geboren) en Albert Becker (175 jaar geleden geboren). Het werk van Albert Becker, net als Mendelssohn voormalig koordirigent van de Berlijnse Dom, is sinds enige jaren in Duitsland herontdekt. Zijn motetten staan in de compositietraditie van Mendelssohn en zijn van een betoverende klankschoonheid.
In dit programma klinkt tweemaal de tekst Das ist je gewi?lich wahr. Eerst de nareformatorische compositie van Schütz en daarna het motet van Distler uit de twintigste eeuw. Deze werken staan in groot contrast. Door de totaal andere klankkleuren klinken de teksten nieuw en verrassender. Ook Distler was koordirigent van de Dom in Berlijn. Hij en Ernst Pepping waren wezenlijke vernieuwers van de kerkmuziek na de romantiek. Zij bewerkstelligden een herbezinning op de vroege polyfonie en haar nauwe woord-toon verhouding. Beiden doceerden als professor in de muziek aan Berlijnse opleidingsinstituten en hadden grote invloed op de stijl. Deze invloed reikte tot ver na hun eigen generatie. Op soortgelijke wijze was ook Mendelssohn voor de protestantse kerkmuziek van de 19e eeuw een invloedrijk vernieuwer.


Het Kammerchor der Universität Münster is al meer dan vijfendertig jaar verbonden aan de Evangelische Universiteitskerk Münster. De 20-30 zangers en zangeressen zijn studenten en reeds afgestudeerden van de verschillende studierichtingen van de universiteit. Het repertoire omvat veeleisende a capella literatuur van de barok tot aan het heden, maar ook cantates en oratoria uit allerlei perioden. Onlangs werd nog 'Koning David' van Arthur Honegger op de 'Katholikentag' in Osnabruck uitgevoerd. Bijna jaarlijks maakt het koor reizen in binnen- en buitenland om zo op te treden als muzikale ambassadeur van de universiteit in Münster. In de herfst 2008 in Hamburg en Schleswig-Holstein.

Prof. Ellen Beinert, Cantor van de universiteit, geboren in Essen, studeerde op 23-jarige leeftijd af in de kerkmuziek aan de ? Musikhochschule Köln? en aanvaardde al snel daarna de functie van A-Cantor in één van de hoofdkerken in Wuppertal. Sinds 1997 is ze werkzaam als organist en cantor van de ?Evangelische Universitätskirche Münster?. Zij was initiatiefneemster van de concertserie ?Observantenkonzert?.
Ellen Beinert heeft als organist veelvuldig in Duitsland en Europa geconcerteerd. Zij is docent orgel (literatuurspel) aan de Universiteit van Münster.
Als dirigent voerde ze grote oratorische werken uit, o.a. werken van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy, Giacomo Puccini en Lili Boulanger, maar ook a-capellakoorwerken. Meerdere malen was zij jurylid bij concoursen, o.a. bij ?Jugend musiziert? en bij het regionaal concours voor koren uit Nordrhein-Westfalen.


Ko Zwanenburg studeerde aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht piano bij Theo Saris en orgel bij Elly Kooiman en Kees de Wijs. Aan het Utrechts Conservatorium behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus Orgel, zijn docent was Jan Welmers. Bij Bert Matter volgde hij een cursus improvisatie. Zijn studie werd bekroond met een eervolle vermelding voor het uitvoeren van 20e eeuwse muziek. Het geven van concerten en het begeleiden van solisten en koren combineert hij met lesgeven in zijn eigen praktijk voor orgel en piano. Ko Zwanenburg is cantor-organist van de Nicolaïkerk in Utrecht. Als uitvoerend musicus is hij te beluisteren op de CD ?Jan Welmers Organ Works ? (1999) en ?50 jaar Marcussen - orgel Nicolaïkerk Utrecht? (2006). Nieuwe Nederlandse muziek van o.a.Jacques Bank, Berry van Berkum, Daan Manneke, Andries van Rossem, Wim de Ruiter, Jan Welmers, voerde hij uit met Ties Mellema (saxofoon), Fredrike de Winter (slagwerk) en de Rotterdams Philharmonic Brass Soloists. Als adviseur is hij betrokken bij de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk te Utrecht.


 

Top


[Home]