Foto's zaterdag 7 maart 2009   


.

.

.

.

.

.

.

.

.


  Programma  

 


zaterdag 7 maart 2009 20.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 7 maart 2009
20.30 uur - Nicolaïkerk

Ein neues Lied


MUSA


o.l.v. Peter Dijkstra

Programma

Johann Sebastian Bach-Lobet den Herrn, alle Heiden, BWV 230
Jeppe Moulijn-Opdrachtwerk
Johannes Brahms-Fest- und Gedenksprüche, opus 109
Johann Sebastian Bach-Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 225


Voor het programma in maart 2009 heeft MUSA voor de tweede keer in zijn bestaan een Nederlandse componist gevraagd een nieuw werk te componeren. Op verzoek van Peter Dijkstra zal Jeppe Moulijn speciaal voor dit programma een stuk voor gemengd koor a capella schrijven. Moulijn heeft hiervoor de bijbelse tekst gekozen over Hagar en haar zoon Ismaël.
Bovendien is dit programma het tweede in een reeks gewijd aan de zes motetten van Johann Sebastian Bach. In dit programma zingt MUSA Lobet den Herrn, alle Heiden en Singet dem Herrn ein neues Lied; twee motetten die uitbundig Gods lof bezingen. Deze motetten vormen een omlijsting voor het opdrachtwerk van Jeppe Moulijn en de Fest- und Gedenksprüche van Johannes Brahms; een werk waarvoor Brahms, net als Moulijn nu, zelf teksten bijeen heeft gezocht uit de bijbel.
Bovendien vertonen deze tekstkeuzes een opvallende thematische overeenkomst: de verzoening van broedervolken en het onderlinge vertrouwen tussen verschillende groepen mensen.


MUSA is een Utrechts koor dat varieert van omvang, afhankelijk van het uit te voeren programma. Het biedt ambitieuze amateur-zangers en -zangeressen uit heel Nederland de kans om op een uitdagende manier met muziek bezig te zijn. In korte repetitieperiodes worden twee programma's per jaar ingestudeerd en daarna door het hele land uitgevoerd. De programma's bestaan uit hoogtepunten uit de koormuziek door de eeuwen heen, zowel voor koor a capella als voor koor en begeleiding.

Peter Dijkstra (1978) begon op jonge leeftijd met zingen in het Roder Jongenskoor. Hij studeerde koor- en orkestdirectie en solozang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde voor deze studies het diploma summa cum laude met onderscheiding. Hierna studeerde hij directie aan de Hochschule für Musik in Keulen bij Marcus Creed. Hij is momenteel artistiek leider van vocaal ensemble MUSA en van vocaal ensemble The Gents. Met dit laatste koor won hij verschillende prijzen op internationale festivals en maakte hij diverse cd-opnamen. In oktober 2003 won hij de eerste prijs tijdens de Eric Ericson Competitie in Stockholm. Inmiddels is hij een veelgevraagd gastdirigent bij o.a. het Nederlands Kamerkoor, het RIAS Kammerchor Berlijn, het Fins Radio Kamerkoor en het Südwestfunk Vokalensemble in Stuttgart. Sinds september 2005 bekleedt hij de positie van artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks in München. Onlangs is hij ook benoemd als vaste gastdirigent bij het Zweeds Radiokoor.


Website: http://www.musa.nu/

 

Top


[Home]