Foto's zondag 29 juli 2007   


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


  Programma  

 


zondag 29 juli 2007 15:00 uur - Nicolaïkerk


zondag 29 juli 2007
15:00 uur - Nicolaïkerk

Psalms and Songs

Pauline van der Werff-sopraan
Stephen Taylor-orgel
Anne van Eck-viool

Programma

J.S. Bach-?Wie zittern und wanken? (uit Cantate BWV 105)
A. Honegger-Trois Psaumes
R. Vaughan Williams-Housman songs
G. Holst-Four songs for voice and violin


In een programma met een aantal zelden uitgevoerde liederen, worden religieuze en wereldlijke teksten naast elkaar geplaatst.
De piëtistische gedachten van de zondaar, getoonzet in de aria Wie zittern und wanken uit cantate 105 van J.S. Bach (1685-1750) worden beantwoord in drie psalmzettingen van de Zwiterse componist Arthur Honegger (1892-1955): in zijn zetting van deze bevrijdende teksten maakte Honegger dankbaar gebruik van de melodieën van het zestiende-eeuwse Geneefse Psalter; deze melodieën blijven duidelijk herkenbaar binnen Honeggers geraffineerde harmoniek.
Evenals Honegger, voltooide de Engelse componist Ralph Vaughan Williams (1872-1958) zijn compositiestudie bij Maurice Ravel in Parijs. Van Vaughan Williams klinken enkele wereldlijke liederen uit de Eight Housman songs voor zang en viool. Deze componist begon in 1903 Engelse volksliederen te verzamelen. Hij geloofde in een kunst die op nationale bodem opbloeit en gevoed wordt door het leven van de gemeenschap. Vaughan Williams en Gustav Holst (1874-1934) ontmoetten elkaar op het Royal College of Music en sloten daar vriendschap voor het leven. Holst was gefascineerd door de enorme afstanden in het heelal, door de symbolische betekenis van de planeten en door de invloed daarvan op de mens. Van hem klinken de Four songs for voice and violin.

Paulien van der Werff (sopraan) studeerde zang aan het Utrechts Conservatorium bij Meinard Kraak. In 1999 voltooide zij de studie Barokzang bij Peter Kooij en Max van Egmond aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zij concerteerde in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Marokko en heeft gewerkt met de dirigenten Daniel Reuss, Jaap ter Linden en Peter Dijkstra. Momenteel wordt Paulien van der Werff gecoached door Maria Acda.

Stephen Taylor was koorjongen aan de kathedraal van Bristol en Organ Scholar van Jesus College, Oxford. In Nederland studeerde hij bij Ewald Kooiman, Nico van den Hooven en Jan Welmers. In 1977 behaalde hij de Prix d'Excellence in Utrecht. Hij is organist van de Utrechtse Nicolaïkerk en werkzaam als solist en continuo-speler. Daarnaast publiceerde Taylor een methode voor praktische harmonisatie en diverse artikelen. Recentelijk werd zijn Engelse vertaling van Ton de Leeuws Muziek van de twintigste eeuw door de Amsterdam University Press uitgegeven.


 

Top


[Home]