Foto's zaterdag 5 november 2005     Programma  

 


zaterdag 5 november 2005 20.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 5 november 2005
20.30 uur - Nicolaïkerk

Zwijgende film - Sprekend orgel

Joost Langeveld-orgel

HUMAN BITS


Een speciaal programma in het kader van de Utrechtse Museumnacht 2005

De wonderlijke mens is altijd een onderwerp geweest in de filmgeschiedenis. Het Nederlands Filmmuseum heeft allerlei filmfragmenten uit de vroege periode samengebracht in een programma Human Bits. Het gaat om fragmenten die soms enkele minuten, soms maar 30 seconden duren en die de mens in allerlei vormen laten zien.

We zien portretten van mensen, mensen in de natuur. Prachtige kleurenbeelden uit de zee, een vrouw die worstelt met een kaaiman, het Nederlands Kampioenschap wielrennen op de weg, twee treinen die op elkaar botsen met 100 km per uur onder toeziend oog van het publiek.

We zien mensen dansen, een anatomische inzicht in een bewegend naakt lichaam. Tot slot zien we ontluikende liefde van verliefde stellen.

Zelfs in de vroege film zijn momenten die ons kunnen shockeren, zijn het prachtige kleurenbeelden die ons verbazen of taferelen die iedereen kunnen ontroeren!

De organist Joost Langeveld, docent muziekgeschiedenis en muzieksociologie aan de universiteiten van Nijmegen en Utrecht, geniet bekendheid als muzikaal begeleider van stomme films. In die laatste hoedanigheid speelde hij o.a. in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, de Pieterskerk in Utrecht, de Grote Kerk in Enschede, het Nederlands Filmmuseum, het Filmmuseum in Potsdam, en de St.Pietersabdij in Gent (in het kader van het Vlaams Filmfestival). Daarnaast begeleidt hij regelmatig oude films in Theater Tuschinski in Amsterdam.

Het programma duurt 57 minuten (aanvangstijden 20.30, 22.00 en 23.30 uur)

Met dank aan het Nederlands Film Museum en het Louis Hartlooper ComplexDeze uitvoering werd mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds.
Website: http://www.museumnacht.nl

  

Top


[Home]