Foto's zondag 26 juni 2005     Programma  

 


zondag 26 juni 2005 15:00 uur - Nicolaïkerk


zondag 26 juni 2005
15:00 uur - Nicolaïkerk

Eight Scenes from Alice


Het Nationaal Jeugdkoor


Wilma ten Wolde, dirigent

Programma

Patrick van Deurzen-Eight Scenes from Alice

Aan Eight Scenes from Alice ligt de meesterlijke vertelling Alice in Wonderland van Lewis Carroll ten grondslag. Alice wordt in deze compositie voor vrouwenkoor en slagwerk geconfronteerd met vier nogal onuitstaanbare tegenspelers: het witte konijn, de rups, de duif en de hartenkoningin. Ieder personage is een soort kwintessens van een bepaald karakter: ongedurig, onverschillig, wantrouwig en harteloos. Het verhaal van Alice is om deze karakters heen gevlochten. Zij moet zich maar zien te redden. Zal zij daarin slagen?
Componist Patrick van Deurzen stelde aan de hand van Lewis Caroll’s tekst het libretto op zo’n manier samen dat er voor ieder van de acht scènes een nieuwe vertelling ontstaat. Vertellingen die door hun (gedeeltelijke) abstractie het archetypische van de verschillende karakters versterken. De muziek zit de verschillende stemmingen, veroorzaakt door de vier personages en wat dit met Alice doet, op de huid: speels en vilein.

Het Nationaal Jeugdkoor is opgericht in 1996. De leden van het koor, jonge vrouwen tussen de 16 en 25 jaar, zijn afkomstig uit het hele land. Een aantal van hen studeert aan één van de Nederlandse conservatoria. Er wordt eens in de maand gerepeteerd tijdens weekends of studiedagen. Het Nationaal Jeugdkoor geeft concerten in binnen- en buitenland en werkt mee aan producties van de grote orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het koor heeft in november 2002 de eerste prijs gewonnen tijdens het prestigieuze Internationaal koorfestival in Tolosa (Spanje).

Wilma ten Wolde is artistiek leider van Vocaal Talent Nederland, het Nationaal Jeugdkoor en het Nationaal Kinderkoor. Ze is docent solfège en ensemblezang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en docent aan het Nederlands Vocaal Laboratorium in Amsterdam. Daarnaast was ze jurylid bij nationale en internationale festivals.

14.00-15.00 uur: Beiaardbespeling door Arie Abbenes.

Sprookjesachtige en verhalende muziek deze keer. Vlaamse beiaardstukken met titels als Sprookje, Ballade en Fantasia. Maar ook is een suite van Mathieu Dijker te horen, waarin het Brabantse land bezongen wordt. In dit programma mogen de Aquarium Miniaturen van Gerard Boedijn zeker niet ontbreken.

  

Top


[Home]