Programma-archief 2022  
zaterdag 14 mei 2022

RuimteNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zaterdag 14 mei 2022 20.15 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 14 mei 2022
20.15 uur - Nicolaïkerk

Ruimte


Kamerkoor NEON o.l.v. Fokko Oldenhuis


Dorien Schouten
Ko Zwanenburg-orgels

Programma

Kyrie, uit de Messe Solennelle-Jean Langlais (1907-1991)
Voor koor en twee orgels

Prélude, Tiento, Improvisation uit Suite Médiévale-Jean Langlais
voor orgel (gespeeld door Dorien Schouten)

Pasticcio uit Organ Book-Jean Langlais
Voor twee orgels

Beatus Petronius-Arvo Pärt (*1935)
Voor twee koren en twee orgels

Nun komm’, der Heiden Heiland-Bert Matter (*1937)
Voor koor en twee orgels

Statuit ei Dominus-Arvo Pärt
Voor twee koren en twee orgels

Hymne d’action de grâces ‘Te Deum’ (Nr. 3) uit Trois Paraphrases Grégoriennes-Jean Langlais
voor orgel (gespeeld door Ko Zwanenburg)

Laudate Dominum in tympanis-Giovanni P. da Palestrina
voor drie koren a capella

Gloria, uit de Messe Solennelle-Naji Hakim (*1955)
Voor koor en twee orgels

Dit programma kwam tot stand tijdens de coronapandemie. Het heeft al eerder op de agenda gestaan maar moest enkele keren vanwege aangescherpte maatregelen worden verplaatst.
De titel Ruimte verwijst naar verschillende zaken. Om te beginnen de ruimte waarin het programma zich afspeelt: de Utrechtse Nicolaïkerk, die veel mogelijkheden biedt voor wat betreft het gebruik van de ruimte.
Het aspect ruimte komt ook terug in de gekozen composities, die allemaal zijn gecomponeerd voor ruimtes met een royale akoestiek. Jean Langlais was en Naji Hakim is werkzaam in een grote Franse kathedraal. De muziek van Bert Matter is ontstaan in de Walburgiskerk te Zutphen, vermaard om zijn lange nagalm. Kenmerkend is de minimalistische stijl: herhaalde motieven die langzaam (en soms sneller) verschuiven, zowel harmonisch als dynamisch. De elementen tijd en ruimte zijn volop aanwezig in Matters grootse fantasie over de eeuwenoude hymne ‘Nun komm’ der Heiden Heiland’, een werk dat overigens tot op heden alleen in manuscript bestaat (de organisten en dirigent hebben het van de componist zelf gekregen) – het is dus zelden live te horen…
De muziek van Arvo Pärt kan – weliswaar vanuit andere uitgangspunten – eveneens minimalistisch genoemd worden; ze biedt vanwege haar sereniteit veel luisteraars rust en ruimte. En de renaissancecomponist Josquin des Prez was een van de eerste toondichters die vond dat tekst en muziek met elkaar in verhouding dienden te zijn; ook dat gaat over ruimte.
Ten slotte is de titel Ruimte ook een verwijzing naar het destijds geldende advies om gepaste afstand van elkaar te houden.

Tickets en informatie op Podiumplein

Toegangsprijs: € 15

 

Top


[Home]