Programma-archief 1997  
zondag 4 mei 1997

Concert rond onder meer het thema herdenken


zondag 1 juni 1997

Iene Miene Mutte, een kindervoorstelling door 't Luiaerdsgild


zondag 6 juli 1997

Cappella Breda o.l.v. Daan Manneke


zondag 3 augustus 1997

Orgelconcert


zondag 31 augustus 1997

Dutch Trumpet Consort


zondag 7 september 1997

Bach cantateconcert


zaterdag 29 november 1997

Pyramus and Thisbe


zaterdag 20 december 1997

Kerstmuziek uit Noord-EuropaNicolaiconcert

De Stichting Culturele Evenementen Nicolaikerk presenteert de Nicolaiconcerten.


Kaartverkoop vindt vanaf een half uur voor aanvang van het concert plaats bij de ingang van de Nicolaïkerk. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Het actuele programma is te vinden in de Agenda.

De Nicolaikerk is gelegen aan het Nicolaaskerkhof in de zuidelijke binnenstad van Utrecht (Zie Stadsplattegrond Utrecht).


 


zondag 4 mei 1997 11.45 uur - Nicolaïkerk


zondag 4 mei 1997
11.45 uur - Nicolaïkerk

Concert rond onder meer het thema herdenken

Wynanda Zeevaarder (sopraan)
Stephen Taylor (orgel)
Arie Abbenes (beiaard)


Het programma van dit Zomerconcert blijft niet beperkt tot het thema 'herdenken', maar bevat ook werken waarin de componisten en dichters zich bezig houden met de diepere betekenis van liefde, leven en dood. Het concertdeel in de kerk, met muziek voor sopraan en orgel, bevat uitsluitend werken van Hendrik Andriessen, jarenlang organist van onze 'buurkerk', de Catharijne Kathedraal. In zijn liederen Fiat, domine en Fortis amator ('wie sterk is in de liefde, staat vast in bekoringen...') gebruikte hij teksten van Thomas à Kempis. In het oorlogsjaar 1944 componeerde hij de Trois Sonnets Spirituels op teksten van de 16e eeuwse dichter Philippe Desportes. Andriessen vertelt dat zijn F?te-Dieu, voor orgel, werd gecomponeerd in 1918 'toen de oorlog nog woedde en de bewonderde en geliefde kathedralen van Frankrijk in nood verkeerden'. Arie Abbenes speelt onder andere delen uit Bach's Actus Tragicus. 

Top


 


zondag 1 juni 1997 11.45 uur - Nicolaïkerk


zondag 1 juni 1997
11.45 uur - Nicolaïkerk

Iene Miene Mutte, een kindervoorstelling door 't Luiaerdsgild

Arie Abbenes (beiaard)


'Spelen doen ze overal, van China tot in Portugal', dat is het motto van dit programma met kinderspeelliederen uit met name die culturen die ook in de Nederlandse multiculturele samenleving vertegenwoordigd zijn. Zo horen we een Chinese drakendans, een Vietnamees hinkellied, een Turks aftellied, een Afrikaans danslied, een Marrokkaans lied over vliegeren en een Surinaams doorgeeflied. En zo maken we kennis met instrumenten als de darbuka, schalmei, djembé, balofoon, shekere, kromhoorn, doedelzak, viool, saz, draailier, fluiten en trekharmonika.

Arie Abbenes laat kinderliederen uit Nederlandse en andere culturen op de beiaard klinken. 

Top


 


zondag 6 juli 1997 11.45 uur - Nicolaïkerk


zondag 6 juli 1997
11.45 uur - Nicolaïkerk

Cappella Breda o.l.v. Daan Manneke

Arie Abbenes (beiaard)


Cappella Breda zingt van Daan Manneke Le Pavillon (1986) en het nieuwe werk Notturno (1996), dat is geschreven ter gelegenheid van het twintig jarig bestaan van dit koor. Fragmenten uit Oiseaux van Saint-John Perse vormen de basis van een werk met een ritueel, bijna liturgisch karakter. De ver uiteen opgestelde koorgroepen kunnen zich volledig ontplooien in de bijzondere akoestiek van de Nicolaïkerk.

Op de beiaard worden werken van de Bredase componisten Hollanders, Maarsen en wederom Manneke uitgevoerd. 

Top


 


zondag 3 augustus 1997 11.45 uur - Nicolaïkerk


zondag 3 augustus 1997
11.45 uur - Nicolaïkerk

Orgelconcert

Theo Jellema (orgel)
Arie Abbenes (beiaard)


Gastorganist Theo Jellema (grote kerk, Franeker), zal o.a. het zelden gehoorde Vater unser van Manfred Kluge (1928-1971) uitvoeren. De neo-barok contrapunt van Kluge past bijzonder bij het jubilerende Marcussen-orgel (1957), gebouwd volgens de principes van de Orgelbewegung, die haar inspiratie vond in de renaissance en barokke orgelbouw. Als contrast de 17e eeuwse versie van dit Vater unser door Samuel Scheidt.Dit concert past tevens in het streven van de stichting om prominente organisten die zelden in het Stichtse te beluisteren zijn een podium te bieden. De organist Albert de Klerk schreef een aantal beiaardwerken in neo-barokke trant. De beiaardbespeling is geheel gewijd aan deze veel gespeelde werken. 

Top


 


zondag 31 augustus 1997 11.45 uur - Nicolaïkerk


zondag 31 augustus 1997
11.45 uur - Nicolaïkerk

Dutch Trumpet Consort

Hendrik Jan Houtsma, Wil Wroth en Mark Vondenhoff (natuurtrompet)
Marten van der Bijlaard (pauken)
Stephen Taylor (orgel)
Arie Abbenes (beiaard)


 

Top


 


zondag 7 september 1997 11.45 uur - Nicolaïkerk


zondag 7 september 1997
11.45 uur - Nicolaïkerk

Bach cantateconcert

Cappella di San Pietro o.l.v. Anthony Zielhorst
Arie Abbenes (beiaard)


Traditiegetrouw wordt de serie Zomerconcerten afgesloten met twee bijzondere concerten voor de liefhebbers van oude muziek. In de periode van het Festival Oude Muziek is het een goede gewoonte geworden dat de Utrechtse binnenstadskerken hun programmering hierop afstemmen. Op 31 augustus speelt het Dutch Trumpet Consort een programma voor baroktrompetten, pauken en orgel, met muziek van de componisten Speer, Speth, Donninger, Pachelbel, von Biber en Charpentier. Op 7 september de Sinfonia Kommt, eilet und laufet (BWV249) en de cantate Gelobet sei der Herr, mein Gott (BWV129) van Johann Sebastian Bach, voor orkest, koor en solisten. Dit concert wordt vooraf gegaan door een kerkdienst, waarin de Bach-cantate Ein feste Burg ist unser Gott (BWV80) zal worden uitgevoerd. De beiaardier sluit bij deze werken aan met op 31 augustus barokmuziek in beiaarduitvoering, en op 7 september een programma met Bach bewerkingen.

 

Top


 


zaterdag 29 november 1997 22.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 29 november 1997
22.30 uur - Nicolaïkerk

Pyramus and Thisbe

Barok-opera van John Frederick Lampe

Operagezelschap Zwierige Zaken
o.l.v. Paul Weeren
regie: Sieta Keizer


Dit programma wordt gebracht in samenwerking met de Stichting Pratum Musicum. Traditiegetrouworganiseert Pratum Musicum in het najaar een thema-weekend op diverse locaties in de binnenstad.Door de krachten te bundelen is het mogelijk dit evenement nog effectiever te promoten. Bovendienpast dit concert in het karakter van de Nachtconcerten, waarin bij voorkeur een combinatie vandisciplines nagestreefd wordt. Pratum Musicum brengt dit jaar een opera van de 18e eeuwse Duits-Engelse componist John Frederick Lampe.Pyramus and Thisbe is een 'mock opera'. Uitgangspunt is de play-within-a-play' uit het vijfde bedrijfvan Shakespeare's Midsummer Night's Dream. Drie toegevoegde sprekers steken de draak mettoneel-achtige conventies (bijvoorbeeld een karakter dat tien minuten lang om 'actie' roept).Het operagezelschap Zwierige Zaken viel vorig jaar op met haar uitvoering van de onbekende operaJudgement of Paris. Voor Pyramus and Thisbe wordt een uitgebreid ensemble op de been gebracht - vijf solozangers, drie sprekers, en een instrumentaal ensemble met strijkers, blokfluiten en continuo. 

Top


 


zaterdag 20 december 1997 22.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 20 december 1997
22.30 uur - Nicolaïkerk

Kerstmuziek uit Noord-Europa

In Stil Moderno
m.m.v. Anne Grimm (sopraan)


Voor dit feestelijike concert werkt In Stil Moderno (violen, trombones en orgel) samen met gastsoliste Anne Grimm. Het programma bevat bekende en onbekende 17de-eeuwse muziek uit de Lage Landen, Midden- en Noord-Duitsland. Bekend zijn de liederen Wachet auf (zetting van Tunder), Vom Himmel hoch (Praetorius) en In dulci jubilo (Altenberg en Scheidt); minder bekend, maar veel dichter bij huis is bijvoorbeeld het lied O salich heylich Bethlehem. Op het programma staan ook werken van Schütz en Schein, instrumentale stukken (o.a. Weckmann), en composities voor orgel solo. 

Top


[Home]