Foto's zaterdag 4 juli 2009   


.

.

.

.

.

.

.

.

.


  Programma  

 


zaterdag 4 juli 2009 20.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 4 juli 2009
20.30 uur - Nicolaïkerk

Frisse Wind: Orgel en Sax


Het Amstel Quartet


Remco Jak-sopraansaxofoon
Olivier Sliepen-altsaxofoon
Bas Apswoude-tenorsaxofoon
Ties Mellema-baritonsaxofoon
m.m.v. Pieter van Dijk-orgel

Programma

Giovanni Gabrieli (1557 - 1618)-Canzon Quarta
-O magnum mysterium
César Franck (1822-1890)-Prélude, Fugue et Variation
Eduardo Marturet (1976)-Canto Llano
Max Reger (1873 - 1916)-Reger-Praeludium und Fuge h-moll opus 129
T?nu K?rvits (1969)-Sketches of Thule (2007)

Naast arrangementen van bekende werken uit de muziekgeschiedenis bevat dit programma ook jonge composities. De Canto Llano (1976) van de Venozolaanse componist Eduardo Marturet heeft zich intussen een vaste plaats verworven in het hedendaagse repertoire. De muziek van T?nu K?rvits (1969) wordt gekenmerkt door orkestrale textuur, romantische voorstelling, sappigheid, schoonheid, en passie. Sketches of Thule (2007) is uitgevoerd op festivals in Kopenhagen, Katowice, Usedom, Lockenhaus, Montreal en Moskou. Aantrekkelijk is in dit programma de afwisseling van stijlen, die duidelijk maakt dat de zeggingskracht van muziek zich niet door een stijl laat beperken.

Het Amstel Quartet, geroemd om zijn eclectische aanpak en integriteit, neemt het publiek mee in zijn gepassioneerde uitvoeringen. De persoonlijke, soms controversiële stijl van de vier jonge saxofonisten uit Amsterdam heeft luisteraars wereldwijd weten te betoveren.
Het repertoire van het Amstel Quartet is origineel, de uitvoering eigenzinnig. Van Bachs mystieke werken tot Michael Nymans filmmuziek; de vier saxofoons brengen telkens nieuwe energie in de arrangementen. Het Amstel Quartet heeft de technische vaardigheden om zelfs de moeilijkste stukken, als die van Xenakis, probleemloos uit te voeren en de flexibele veelzijdigheid om samen te werken met artiesten uit andere disciplines als dans, mime, muziektheater en film.
Wanneer een lid van het Amstel Quartet naar muziek luistert, wordt al gauw gedacht: "Hou zou deze muziek door onze saxofoons klinken?". Transcripties en arrangementen van het Amstel Quartet zijn persoonlijk geautoriseerd door componisten als György Ligeti, Philip Glass, Michael Nyman, Peteris Vasks en Arvo Pärt. Mede door deze veelzijdigheid heeft het Amstel Quartet wereldwijd vele prijzen en concoursen gewonnen.

Pieter van Dijk (1958) studeerde orgel bij Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij o.a. Gustav Leonhardt en Marie-Claire Alain. Hij behaalde prijzen op orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck(1986).
Pieter van Dijk is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent orgel is hij verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Hamburg. Pieter van Dijk maakte verscheidene cd's. Hij publiceerde artikelen over Sweelinck, Bach en andere componisten. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen. Hij geeft orgelconcerten in Europa en de VS.Website: http://www.amstelquartet.nl/

 

Top


[Home]