Foto's zaterdag 16 mei 2009   


.

Karel Demoet geeft uitleg

.

.


  Programma  

 


zaterdag 16 mei 2009 20.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 16 mei 2009
20.30 uur - Nicolaïkerk

Joseph Haydn, muziek voor snaren


Het Meander strijkkwartet


Saskia Bos-viool
Anke Foede-viool
Peter van Praagh-altviool
Agaath Kooistra-cello
Karel Demoet-clavecimbel

Programma

Joseph Haydn (1732-1809)-Strijkkwartet Sonate Concerto in C

Aandacht voor de vader van het strijkkwartet (en de symfonie?) in het jaar waarin Haydns sterfdag herdacht wordt. Naast het strijkkwartet klinkt ook het clavecimbel. Verfrissend om Haydns klaviermuziek te horen op dit instrument, waarvan hij zelf een belangrijk deel van zijn leven gebruik maakte! De sonate is gecomponeerd in 1772, nog voordat er dynamische aanduidingen in de partituren verschijnen, die eigenlijk alleen op een fortepiano kunnen worden gerealiseerd. Sprankelende kamermuziek als afsluiting, met het Concerto in C voor klavier en strijkers, waarin te horen is hoe het kwartet en het clavecimbel samen klinken. Dit stuk is waarschijnlijk uitgevoerd tijdens de intredeceremonie van Haydns grote liefde in het klooster! Maar dan met het orgel als solo-instrument.

Het Meander Kwartet werd opgericht in 1985. Alle leden van het kwartet begonnen hun vakopleiding aan het conservatorium in Zwolle, gingen hun eigen weg maar beschouwen strijkkwartetspel als een uitdaging, een huwelijk, een intieme conversatie en een must voor iedere kamermuziekliefhebber. Drie van de vier leden spelen in Het Gelders Orkest. Tijdens hun studie speelden de leden van het Meander Kwartet al op vele plekken en volgden bij gerenommeerde kamermuziekspecialisten lessen en cursussen. Daarmee is de basis gelegd voor het intieme en kleurrijke samenspel van het Meander Kwartet.

Karel Demoet (1964) studeerde orgel bij Kees van Houten, clavecimbel bij Kees Rosenhart en Glen Wilson en kerkmuziek, aan de conservatoria van Utrecht en Arnhem. Hij is organist van de Utrechtse Marcuskerk en Oranjekapel en geeft daarnaast concerten als solist of als continuospeler bij verschillende barokensembles. Ook is hij adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk te Utrecht. 

Top


[Home]