Foto's zaterdag 29 maart 2008   


Stemmen van het clavecimbel

Publiek

.

.

Aria

.

Na afloop


  Programma  

 


zaterdag 29 maart 2008 20.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 29 maart 2008
20.30 uur - Nicolaïkerk

Island of Beauty


Baroque Ensemble Giardino Musicale


Helen Thomson-sopraan
Eva Harmuthová-blokfluit
Aira Maria Lehtipuu-viool
Elske Tinbergen-cello
Claudio Barduco Ribeiro-klavecimbel

Programma

Johann Christoph Pepusch (1667-1752)-Cantate 'The Island of Beauty'
Pieter Hellendaal (1721-1799)-Sonata op. 2 no. 5 C-dur voor viool en b.c.
Georg Friedrich Händel (1685-1759)-Aria: 'Flammende Rose, Zierde der Erden'
Jean Baptiste Loeillet (1680-1730)-Sonata op. 3 no. 4 A-moll
Willem de Fesch (1687-1761)-Aria: 'Before you can say 'come' and 'go'

Aan het eind van de zeventiende eeuw is Engeland een wereldmacht en Londen één van de belangrijkste handels- en kunstcentra van Europa.
Componisten, instrumentalisten en zangers uit verschillende Europese landen komen naar Engeland, waar ze meer kansen en mogelijkheden krijgen om hun potentieel verder te ontwikkelen en realiseren. Deze musici leveren van hun kant weer een enorme artistieke bijdrage aan het Engelse muziekleven.
Onder de immigranten zijn ook Händel, Pepusch en verschillende tijdgenoten die afkomstig zijn uit de Lage Landen. Het is duidelijk dat Londen een belangrijk Europees kunstcentrum was, de meeste van de immigranten vestigden zich namelijk in deze stad. Alleen Hellendaal reisde uiteindelijk door en kwam in Cambridge terecht.
Componeren was niet het enige waar de immigranten zich mee bezig hielden. Zo groeide de Fesch uit tot een beroemde vioolvirtuoos en 'respectable professor on the violin', en was Pepusch, naast altviolist en klavecinist, later in zijn leven muziekdirecteur van het 'Drury Lane Theatre', waar veel Engelstalige producties werden opgevoerd.
Händel bleef veel reizen, maar heeft zich wel genaturaliseerd tot Engelsman, en hij schreef ook veel Engelstalige muziek waaronder veel oratoria zoals Saul en Israel in Egypt.
De violist Hellendaal heeft ook veel gezworven in zijn leven. Geboren in Alkmaar, heeft hij nog korte tijd in Utrecht gewoond waar hij organist van de Nicolaikerk was. Uiteindelijk streek hij, na in onder andere Amsterdam en Padua geweest te zijn, in Cambridge neer, waar hij tot zijn dood zou blijven wonen.
Loeillet was hoboïst en klavecinist en organiseerde in zijn huis in Londen concerten, waar onder meer de Engelse première van de Concerti Grossi opus 6 van Corelli plaatsvindt.
De titel van dit programma is gebaseerd op de cantate van Pepusch 'Island of Beauty', waarin de schoonheid van het mooiste eiland in de zee bezongen wordt. Pepusch hield duidelijk van zijn nieuwe vaderland.

Uitvoerenden:
Het jonge Barokensemble Giardino Musicale is opgericht door Eva Harmuthová en Elske Tinbergen. Uit een vaste groep instrumentalisten en zangers worden steeds verschillende bezettingen samengesteld, afhankelijk van het programma. Maar binnen een programma wordt ook de ruimte gegeven aan de individuele instrumenten.
De bevlogen musici van het internationale ensemble studeerden aan diverse conservatoria, en ontmoetten elkaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij zijn werkzaam in verschillende vooraanstaande orkesten en ensembles in binnen- en buitenland.

Het repertoire van het ensemble omvat grote en kleine werken uit de Barok, met speciale aandacht voor repertoire uit de Nederlanden en Tsjechië. Daarnaast wil het ensemble een podium zijn voor bijzondere, hoogwaardige, 'onontdekte' muziek. Al deze ingrediënten samen leveren onverwachte, verrassende, gevarieerde en boeiende programma's op, die door het publiek enthousiast ontvangen worden.


Website: http://www.giardinomusicale.nl

 

Top


[Home]