Foto's zaterdag 19 januari 2008   


.

.

.

.

.

.

.

.

.


  Programma  

 


zaterdag 19 januari 2008 20.30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 19 januari 2008
20.30 uur - Nicolaïkerk

De weg naar binnen


ImpAkt


Dag Hammersköld-teksten

Een oratorium met moderne muziek, declamatie en filmbeelden

Het libretto is door Eric van Grootel geschreven op basis van 'Merkstenen', het intens spirituele dagboek van Dag Hammarskjöld, aangevuld met teksten van diens inspiratoren Thomas á Kempis en Johannes van het Kruis. Hammarskjöld is vooral bekend vanwege zijn eigenzinnige manier van onderhandelen als secretaris generaal van de Verenigde Naties. Zijn thema: het directe gesprek van mens tot mens.

Synopsis:
De heer en mevrouw Wormeneter drijven mee in een dodelijk saaie maalstroom van een grauw bureaucratisch apparaat. Totdat ze kopje onder gaan en verdrinken. Er volgt echter geen einde, maar een donderende stilte, waarin ze de bergen ervaren, de lucht, de zon, de natuur in al haar ongetemde kracht. Ze blijken twee aspecten te zijn van één enkele persoon: Joan Anderskind, die op reis gaat, door de donkere nacht van de eigen ziel. In een absolute duisternis ontdekt Joan, dat in het niet-zijn slechts het 'hier en nu' is. Uiteindelijk is er licht en stilte. Voortaan zal Joan zich volledig inzetten voor de medemens.

Uitvoerenden:

ImpAkt
ImpAkt bestaat uit professionele kunstenaars, die zich hebben toegelegd op het ten gehore brengen van eigentijds muziektheater. Zij laten alle aspecten van het menselijke leven aan bod komen, samengesmeed tot een verhaal met uitersten. De projecten worden intensief voorbereid en gestructureerd. Daarbij blijft tijdens de uitvoeringen voldoende ruimte open om de brede improvisatorische en internationale ervaring van de musici aan bod te laten komen.
'De mens in diens ontwikkeling' staat centraal in de gekozen thema's. Niet alleen is de inspiratie van de uitvoerenden hierbij in het spel, ook raakt de toehoorder door de muzikale en theatrale verhalen geïnspireerd een stap over een drempel te zetten, op het pad van diens ervaringen.
In de projecten van ImpAkt beleeft de toeschouwer de 'schoonheid van het onverwachte'.
ImpAkt zingt, reciteert, acteert en gebruikt zowel traditionele als experimentele muziek-instrumenten. Naast instrumentale klanken is het natuurlijke geluid van materialen belangrijk. Uit de verrassende mogelijkheden ontstaat een wondere wereld van associaties.
ImpAkt maakt ook nieuwe instrumenten en schept voor elk project een eigen instrumentarium: van stenen uit rivierbeddingen tot materialen van 'de sloop'. Of het nu gaat om hout, metaal, glas, steen of dierenvellen, iedere keer zorgt de afstemming en het samenspel van de klanken ervoor, dat de toeschouwer op verrassende wijze wordt 'geraakt'.
Dit geldt ook voor de menselijke stem, die wordt gebruikt om liederen, teksten, gedichten en klankbeelden mee te vertolken, zingend, reciterend, acterend, en als klankinstrument.
Waar mogelijk werkt ImpAkt samen met andere kunstzinnige disciplines. Daarbij vormen theater en poëzie veelal vaste waarden. In 'De Weg naar Binnen' spelen filmbeelden een belangrijke rol.

Eric van Grootel: libretto, zang (bariton en counter), declamatie, trom
Ruben Sinkeldam: VJ- improvisaties met filmbeelden en foto's
Ellen Pieterse: zang (sopraan) en declamatie
Odulf Damen: viool, bleffert gongen, lithofoon, zang, houtstaven, waterschalen, alphoorn
Els Dijkerman: orgel, zang
Ton Overtoom en Wim Overboom: productie en techniek.


 

Top


[Home]