Foto's zondag 6 januari 2008   


Stadspijpers

.

Repetitie

Norbert Kunst en ensemble

.

Zangria en De Steeg o.l.v. Paul Krijnen

.

.

.

Samenzang o.l.v. Paul Krijnen

Trio da Fusignano


  Programma  

 


zondag 6 januari 2008 12.00 uur - Nicolaïkerk


zondag 6 januari 2008
12.00 uur - Nicolaïkerk

Nieuwjaarsduik

Evenals andere jaren zal de Stichting Culturele Evenement participeren in de door de gemeente Utrecht georganiseerde ?Nieuwjaarsduik?. Tussen 12.00 en 18.00 uur zal er een doorlopend programma zijn.

Programma

12.00u - 13.00 uur
Driekoningen in een nieuw jasje

Vocalisten en blazers met beeldmateriaal
Stadspijpers van 's-Hertogenbosch en Blokfluitensemble Praetorius uit Leiden
Ensemble van 4 vocalisten
Algehele leiding: Norbert Kunst

13.00u - 13.30 uur
Arie Abbenes, beiaard, Nieuwjaarsmelodieën

13.30 - 14.30 uur
Sing-In met koren uit de zuidelijke binnenstad i.c. Zangria en De Steeg o.l.v. Paul Krijnen

14.30 uur
Opnieuw: Samenzang van het Sing-In-koor op het kerkplein
met begeleiding van Arie Abbenes, beiaard
Arie Abbenes sluit af met NIeuwjaarsmelodieën

15.00 uur
Kamermuziek oud en nieuw !
Trio da Fusignano bestaande uit Sascha Mommertz, blokfluit/traverso, Marike Tuin, barokcello/viola da gamba en Marijn Slappendel, orgel/klavecimbel

(16.00 uur: inzingen cantorij voor de vesper)

17.00 uur
Vesper m.m.v. Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg en Stephen Taylor, orgel
Instrumentaal ensemble en vocale solisten
o.a. Magnificat van Antonio Vivaldi

Vocale solisten:
Paulien van der Werff,sopraan
Saskia Kruysse ,alt

Instrumentaal ensemble:
Jan Pieter van Coolwijk, viool
Nynke Lambooij, viool
Jacco Hermsen, altviool
Gadze Heeres, cello
Harry de Jong, contrabas
Stephen Taylor, orgel en clavecimbel

Toelichting programma 'Driekoningen in een nieuw jasje'

Het verhaal van Driekoningen richt zich vooral op het bezoek van de Drie Wijzen uit het Oosten. Maar ook het begin van het verhaal (de geboorte van Christus) zal kort aan de orde zijn. Een Italiaanse Driekoningen, een Italiaanse Kerst. De muziek is van de Italiaanse Renaissance componist Claudio Monteverdi. Een componist op het breukvlak van de renaissance en de barok. De oude stijl wordt verlaten en de nieuwe compositiestijl doet zijn intrede. In feite vindt Monteverdi het basso continuo uit en wordt de melodie belangrijker. De begeleiding in de vorm van het continuo (orgel of klavecimbel met een cello, fagot of viola da gamba) volgt en ondersteunt de melodie. De oude polyfonie, waarbij alle stemmen even belangrijk waren, wordt als compositiestijl steeds minder gebruikt.
Een Italiaans Driekoningen Feest. Een verteller (native speaker) vertelt gedurende de voorstelling het verhaal over de Drie Koningen. Dit gaat volledig in het Italiaans. Tegelijkertijd zal op een groot scherm een animatie te zien zijn van Italiaanse schilderijen, waarin de Driekoningen een rol spelen. Bovendien wordt dit medium gebruikt om de Nederlandse vertaling van het verhaal aan het publiek mee te geven.
De muziek wordt uitgevoerd door een samenwerking van een tweetal ensembles, aangevuld met een speciaal voor dit doel in het leven geroepen vocaal ensemble.
De Stadspijpers van 's-Hertogenbosch, bestaande uit een 11-tal muzikanten, zullen een aantal typisch Italiaanse dansen laten horen. Dit vooral als voorbode van de komst van het belangrijke bezoek. Geheel in de traditie van de speellieden van weleer spelen zij op luide instrumenten: pommers, dulcianen & schalmeien (voorlopers van onze huidige hobo en fagot), een kwartet renaissance-trombones en de landsknechttrom en een keur aan speciaal slagwerk.
Het tweede ensemble is het Praetorius Ensemble uit Leiden. Een groep van 26 semi-professionele blokfluitspelers bespeelt een groot consort van renaissanceblokfluiten. Een uniciteit in de wereld. Er bestaat geen ander ensemble, dat een dergelijk consort bespeelt. Het ensemble Praetorius heeft voor dit programma een aantal kerstgeoriënteerde werken van Monteverdi uitgezocht: Een Gloria, Beatus Vir en een Magnificat.
Het concert eindigt met een groot gezamenlijk uit te voeren (populair) Driekoningenlied.


Norbert Kunst (1958) studeerde blokfluit, contrabas en fagot aan het Utrechts Conservatorium en was enkele jaren actief als blokfluitbouwer. Na zijn specialisatie historische fagotten speelde hij in vele Europese barokorkesten waaronder Les Arts Florissants (Parijs), Musica Antiqua Köln, Concerto Köln, La Grande écurie et La Chambre du Roy, Ensemble Bouzignac, Anima Eterna, Musica Ad Rhenum en Trio Passaggio.
Daarnaast staat het, op oude instrumenten spelende, barokorkest "La Prunelle" uit Ede reeds enkele jaren onder zijn leiding.


Website: http://www.culturelezondagen.nl/

 

Top


[Home]