Foto's zaterdag 18 november 2006   


Hortus Musicus

Ko Zwanenburg

Applaus

Na afloop


  Programma  

 


zaterdag 18 november 2006 20:30 uur - Nicolaïkerk


zaterdag 18 november 2006
20:30 uur - Nicolaïkerk

Vergeten hoe wij heten?


Hortus Musicus


o.l.v. Reinier Wakelkamp

Ko Zwanenburg-orgel

In de 16e eeuw was er in de Nederlanden sprake van een zeer bloeiende muziekcultuur. Vooral aan de Zuid-Nederlandse kerken en kathedralen waren naamhebbende componisten en musici verbonden. Vaak zwermden zij in een latere fase van hun carriëre uit over bijna geheel Europa en bezetten zij - met name in Italië - de hoogste muzikale posten. De grote namen uit deze periode zijn ons vanzelfsprekend bekend: Josquin Desprez, Orlando di Lasso, Adriaen Willaert etc. Werken van deze componisten genieten nog steeds een grote reputatie en zijn voor elk koor/ensemble toegankelijk. Maar hoe zit het met de meesters die werkten in de schaduw van deze grote mannen? Zijn hun namen terecht vergeten of zitten er in hun oeuvre nog enkele parels verborgen? Een speurtocht in de donkere spelonken van bibliotheken kan soms verrassende resultaten opleveren. De musicoloog Arnoud Heerings stuitte op vergeten werken van componisten zoals Damianus Havericq, Johannes Guyot en Petrus Lescornet, die ooit een schitterende carriëre kenden, maar nu nog slechts bleke namen in de standaardwerken over de Renaissance zijn. Omdat van de stukken van deze componisten geen uitgave beschikbaar was, maakte hij speciaal voor dit concert uit oude drukken een moderne zingbare partituur.
Het programma van dit concert dient twee doelen: het opnieuw uitvoeren van composities die ten onrechte vele eeuwen onder het stof hebben gelegen en deze confronteren met enkele korte stukken van de gevestigde namen, zodat het publiek zelf kan bepalen of de vergeten composities deze vergelijking kunnen doorstaan. Een aantal composities werd voor het eerst getranscribeerd door de musicoloog Arnoud Heerings.

Hortus musicus, opgericht in 1986 door Reinier Wakelkamp, heeft zich ten doel gesteld bekende en onbekende koormuziek uit de Renaissance en de vroege Barok uit te voeren. Het ensemble wil dit repertoire op zo oorspronkelijk mogelijke wijze voor het voetlicht brengen. Voorop staan doorzichtigheid en wendbaarheid van klank, mede mogelijk gemaakt door de kleine bezetting en vanuit de tekst gedachte voordracht.
Reinier Wakelkamp doceerde koordirectie aan het Utrechts conservatorium en het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Van 1968 tot 1997 was hij dirigent van het Brabants Kamerkoor. In 1987 ontving hij de Mr. Albert Swaneprijs van de stad 's Hertogenbosch wegens zijn verdienste voor het culturele leven in den Bosch en omgeving. Hij exposeerde enkele malen als kunstschilder, studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Nijmegen en rondde een studie af in de semiologie van het gregoriaans.

Ko Zwanenburg (1963) studeerde bij Theo Saris, Elly Kooiman en Kees de Wijs (Nederlands Instituut voor Kerkmuziek), Jan Welmers (Utrechts Conservatorium) en Bert Matter. Hij is cantor-organist van de Nicolaïkerk en cantor van de Marcuskerk te Utrecht.

Arnoud Heerings studeerde Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Hij is dirigent van verschillende koren en ensembles, w.o. Voci Bianche uit Eindhoven en de Schola Sancti Iohannis uit Vlijmen. Daarnaast is hij als docent gregoriaans verbonden aan het Utrechts Conservatorium.


 

Top


[Home]