Foto's zondag 30 juli 2006     Programma  

 


zondag 30 juli 2006 15:00 uur - Nicolaïkerk


zondag 30 juli 2006
15:00 uur - Nicolaïkerk

Deutsche Geigenmusik

Jonathan Talbott-viool
Tormod Dalen-viool
Stephen Taylor-orgel

De vroege Italiaanse sonates van Fontana, Frescobaldi en anderen worden zo vaak uitgevoerd, dat het de moderne luisteraar vergeven zou worden, als hij of zij zou denken, dat er destijds geen andere virtuose muziek werd geschreven voor sopraan- of basviool. Niets is minder waar! Het programma Deutsche Geigenmusik bevat uitsluitend werken geschreven vóór 1660 ten noorden van de Alpen; hieruit blijkt niet alleen, dat er een traditie bestond van viool en basviool muziek op het hoge niveau van de Duitse orgelmuziek uit dezelfde tijd, maar ook dat deze muziek in staat is, in de woorden van Thomas Mace, ?to make a man's ears glow, and fill his brains full of frisks.?

Meer dan tien jaar lang hebben Jonathan Talbott en Tormod Dalen onderzoek verricht naar het repertorium voor renaissance- en barokviool. Jonathan Talbott is een vooraanstaand speler van deze vroege instrumenten (?a master of the art of baroque ornamentation? volgens de Aachener Zeitung). Samen met Dalen is hij aanvoerder van Ensemble Braccio. De Noor Tormod Dalen heeft veel gedaan om de rol van de basviool in consort- en solomuziek te belichten, o.a. door onderzoek naar uitvoeringspraktijk en repertoire. Samen hebben Talbott en Dalen cursussen gegeven en concerten verzorgd in uiteenlopende delen van de wereld.
Stephen Taylor was koorjongen aan de kathedraal van Bristol en Organ Scholar van Jesus College, Oxford. In Nederland studeerde hij bij Ewald Kooiman, Nico van den Hooven en Jan Welmers. In 1977 behaalde hij de Prix d'Excellence in Utrecht. Hij is organist van de Utrechtse Nicolaïkerk en werkzaam als solist en continuo-speler. Daarnaast publiceerde Taylor een methode voor praktische harmonisatie.

 

Top


[Home]