Foto's zondag 14 mei 2006     Programma  

 


zondag 14 mei 2006 15:00 uur - Nicolaïkerk


zondag 14 mei 2006
15:00 uur - Nicolaïkerk

Dirty minds, joys forever


Brisk Recorder Quartet Amsterdam - Egidius Kwartet


Programma

Jacob Obrecht (1458-1505)-Als al de weerelt
-Fuga
-Fors seulement
-Moet my lacen
-Tant que nostre argent
-La tortorella
-Meisken es u cutkin
-Tmeisken was jonck/Rompeltier
Clemens Non Papa (ca. 1510-1555)-Nu laet ons al te samen
-De lustelijcke mey
Clement Janequin (v. 1485-1558)-L'alouette
-Die voghelkens
Clemens/Antonio de Cabe?on-Can?ion Francesca
-Blaison du laid tetin
-Esperant d'avoir
-Me retirer delle
Clemens Non Papa-Canon a Ronde

In 2005 zijn Jacob Obrecht 500 en Clemens non Papa 450 jaar geleden gestorven. Het oeuvre van Clemens is omvangrijk. Behalve geestelijke muziek zijn van hem 90 chansons bekend en ook zeven wereldlijke liederen op Nederlandse tekst. Ook Obrecht heeft 30 wereldlijke liederen op zijn naam staan, waaronder vele met een Nederlandse titel. Daarvan zijn de teksten echter verloren gegaan, zodat alleen de mogelijkheid van een instrumentale uitvoering overblijft. Deze beide componisten uit de Lage Landen - priesters - die een beetje schimmig bestaan in de muziekgeschiedenis leiden en vaak ten onrechte het stempel van saaiheid en stoffigheid dragen, blijken een onverwacht ondeugende kant te hebben. De voorname Obrecht is de componist van één van de meest scabreuze liedekens uit het vaderlands repertoire, en Clemens heeft met niet veel minder blad voor de mond tal van amoureuze mei-activiteiten bezongen. Brisk zal een aantal chansons uitvoeren met de vier mannenstemmen van het Egidius Kwartet. Daarnaast klinken er bewerkingen en instrumentale versies van chansons. Een speels en uitdagend programma, dat door de hoogstaande polyfonie toch nergens echt plat wordt.

'Levendig en wakker' ofwel 'brisk'. Deze aanwijzing voor tempo en sfeer uit de Engelse consortmuziek is ook kenmerkend voor de manier waarop de vier blokfluitisten van Brisk Recorder Quartet Amsterdam (Marjan Banis, Alide Verheij, Saskia Coolen, Bert Honig) het musiceren benaderen. Een uitgebreid instrumentarium, dat door intensieve contacten met blokfluitbouwers uit de hele wereld voortdurend in ontwikkeling is, maakt het mogelijk om composities uit de Renaissance, Barok en 20e eeuw elk in hun eigen stemming en klankkleur te vertolken. Sinds het eerste optreden in 1986 gaf het kwartet talloze concerten in Nederland en maakte het concertreizen naar diverse Europese landen alsmede naar de Verenigde Staten en Canada. Ook was het te gast op verschillende gerenommeerde festivals in Nederland en daarbuiten.
Het Egidius Kwartet werd opgericht in 1995 door vier leden van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Choir. Vanaf het begin was de doelstelling duidelijk: het zingen van Renaissance- en hedendaagse muziek uit de Lage Landen (in de breedst mogelijke zin). Het kwartet is genoemd naar Egidius, een elegische figuur uit één van de mooiste Middelnederlandse gedichten in het zogenaamde Gruythuyse Manuscript. Het kwartet zong op vele plaatsen in Nederland, maakte succesvolle tournees door Frankrijk en Spanje, en stond geprogrammeerd op vele internationale festivals. In 2002 maakte het kwartet zijn debuut in het Amsterdamse Concertgebouw.

 

Top


[Home]