Foto's zondag 5 juni 2005     Programma  

 


zondag 5 juni 2005 15:00 uur - Nicolaïkerk


zondag 5 juni 2005
15:00 uur - Nicolaïkerk

Wind and Strings I


Ensemble Arpa Aularco


Gwyneth Wentink-harp
Karin Basting-fluit
Gabriël Arias Luna-cello

Programma

J. Jongen (1875-1953)-Deux pièces en trio, opus 80
J.M. Damase (1928)-Trio
M. Ravel (1875-1937)-Sonatine en trio

De Belgische componist Joseph Jongen studeerde al op zeer jonge leeftijd theoretische vakken, piano en orgel aan het conservatorium van Luik. Voor zijn uitzonderlijke spel behaalde hij in 1897 de Prix de Rome. Hij componeerde orkestwerken, kamermuziek, koorwerken en kerkmuziek. In de Deux Pieces en Trio treffen we warme kleuren en meeslepende melodieën aan uit het Waalse land.

Als zoon van de bekende harpiste Micheline Kahn groeide Jean Michel Damase op in een muzikale omgeving. Op jonge leeftijd ontwikkelde zich zijn muzikale talent.
De schrijfstijl van Damase is lichtvoetig, elegant en traditioneel in het gehoor liggend. Ook weet Damase precies de uitersten van de diverse instrumenten te benutten.

Maurice Ravel (door Damase zeer bewonderd) wordt door velen beschouwd als de grootste Franse componist na Debussy.
Oorspronkelijk is de Sonatine voor pianosolo. De harpist Carlos Selzedo heeft de Sonatine bewerkt voor de bezetting fluit-harp-cello.

Het ensemble Arpa Aularco, opgericht in 2001, bestaat uit jonge musici, die elkaar tijdens diverse muziekprojecten vonden in hun wederzijdse liefde voor kamermuziek. Zij concerteerden al op vele podia in buiten- en binnenland. Naast instrumentbeheersing richt het ensemble zich op het communiceren met het publiek: met muziek de luisteraar in hart en ziel beroeren. De drie musici hebben ook een solocarrière.

Gabriël Arias Luna geeft als cellist van het European Union Chamber Orchestra en van diverse kamermuziekensembles als het Grétry strijkkwartet en het Almonte strijktrio concerten in verschillende Europese landen en daarbuiten. Ook maakte hij met verschillende ensembles opnames voor de Belgische radio.
In augustus 2000 werd Gabriël aangesteld als solocellist in het Limburgs Symfonie Orkest te Maastricht.
De harpiste Gwyneth Wentink was prijswinnares van enkele prestigieuze concoursen. Ze treedt regelmatig op met vooraanstaande orkesten in binnen- en buitenland en ze geeft ook solorecitals.
Karin Basting treedt regelmatig op met kamermuziekensembles als het New Venture Consort en het Xenakis Ensemble en met de organist Ko Zwanenburg.

14.00-15.00 uur: Beiaardbespeling door Marcel Siebers (stadsbeiaardier van Cuijk, Venlo en Emmerik).

Een moeilijke opgave om op een beiaard uit 1649 laat-romantische en expressionistische muziek tot haar recht te laten komen.
Oordeelt u zelf of dit lukt met de muziek van Ravel, Debussy en van Marcel Siebers.

  

Top


[Home]